Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens största armborst invigt

Nu användes föremålen till betydligt fredligare ändamål än för att skapa krig och lidande. .

Vi börjar med svärdet:

Kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson använde ett svärd för att skära av det blågula bandet vid det tolv meter höga och nu belysta armborstet vid södra infarten till Älvdalen.

Han höll ett kort invigningstal och Peter Nygren, vice ordförande i kommunstyrelsen, berättade därefter att lika fina informationsplatser ska byggas upp också i Särna och Idre och är ett sätt att få turister och andra att minnas kommunen.

Det svärd som användes vid bandklippningen hade Myr Herbert fått låna av Egil Blodvite och då kommer vi osökt in på armborst. Egil heter till vardags Peter Danielsson och bor i Gesunda. Peter har i många år byggt armborst och är den som byggt det armborst i naturlig storlek, som nu pryder sessionssalen i Älvdalens kommunhus.

Peter berättade, iklädd medeltida rustning, armborstets historia och den betydelse det haft för både Älvdalen och övriga världen i både krig och för jakt.

Han berättade också att han i maj kommer att ha färdigställt en skjutbana för armborst vid Väsabergen, där han ska lära turister och ortsbor att skjuta med detta gamla vapen.

Så var det eld och trummor kvar av de orden jag räknade upp i början. Eld och trummor stod Rafael Pineda och Adama Colley från Orsa för. De turades om att trumma på bensinfat och framföra häftiga danser med eld som tillbehör och gav invigningen en ännu häftigare inramning.

Tyvärr fanns också vatten med i bilden. Av de omkring ett par hundra människor som samlats till invigningen sköljdes nära nog hälften bort av regnet innan invigningen hunnit halvvägs.

Armborstet och informationstavlorna i Älvdalen ska inom kort kompletteras med ett stort sandstensblock med informationstext om Älvdalen, armborst och lite annat. Texten ska vara både på svenska, tyska, engelska och älvdalska.