Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargtilldelningen får stark kritik från Jägarförbundet: "Den är på tok för snålt tilltagen"

Länsstyrelserna bestämde att totalt 22 vargar får skjutas under licensjakten 2018 i Dalarna, Västmanland, Värmland, Örebro och Gävleborg.
Beslutet får nu stark kritik från Jägarförbundets länsfördelningar som anser att tilldelningen är på tok för snålt tilltagen.

Annons

I en gemensam skrivelse som undertecknats ordförandena i de olika länens Jägarförbund står bland annat att läsa:

"Trots att nya inventeringssiffor, med DNA-analyser, tydligt indikerar att vargstammen uppenbarligen är avsevärt större än vad tidigare inventeringsmetoder har visat syns inte detta i tilldelningsbeslut, eller hur länsstyrelserna avser att lösa problemet med förtätningarna i vargstammen. Detta anser vi på ett tydligt sätt visar att länsstyrelserna måste få större mandat och tydligare riktlinjer för hur vargstammen ska regleras och förtätningarna ska minskas från Naturvårdsverket."

Läs även: Licensjakten 2018: Sex vargar får skjutas inom Flatenreviret – "Målet är att öka acceptansen för varg"

Krav riktas för att de länsvisa miniminåvåerna ska slopas och istället ersättas av miniminivå för hela förvaltningsområdet.

Enligt de olika länens Jägarförbund skulle det underlätta arbetet med att minska koncentrationen där den är som störst.

"Det är vår bestämda uppfattning att ambitionen om att leverera en regional vargförvaltning i enlighet med riksdagsbeslutet går åt rätt håll – men att arbetet tar alldeles för lång tid. Därför måste tilldelningen av vargar ökas – redan till vinterns jakt – och särskild hänsyn i tilldelningen bör styras till områden där vargstammen är som tätast."

Skrivelsen är undertecknad av Ulf Berg, ordförande Jägarförbundet Dalarna, Ingemar Tönnberg, ordförande Jägarförbundet Värmland, Ingvar Hellquist, ordförande Jägarförbundet Örebro, Johan Lundberg, ordförande Jägarförbundet Gävleborg och Jimmy Pettersson, ordförande Jägarförbundet Södermanland.

Även Jägarnas Riksförbund stämmer in i kritiken mot tilldelningen i samband med licensjakten på varg.

– Trots att vi naturligtvis är glada över att det blir vargjakt igen 2018 är vi bestörta över att Länsstyrelserna inte heller i år tar möjligheten att besluta om en vargjakt som faktiskt gör att den tunga bördan som jägare, djurägare och boende i vargområden bär lättas, säger Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

– Vi ser att en omfattande vargjakt måste bedrivas i hela Sverige för att vargarna ska få denna turliga skygghet som vilda djur ska ha. Varje dag ser vi i media hur närgångna vargar ställer till problem både i storstadsområden och på landsbygden, fortsätter Solveig Larsson.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android