Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargstammen har slutat växa

Den skandinaviska vargstammen har slutat växa, åtminstone tillfälligt.

Det framgår av en ny rapport som visar att det fanns 260 till 330 vargar den senaste vintern, ungefär lika många som föregående vinter.

Rapporten, som sammanställts av Viltskadecenter, är en slutsummering av vargläget från hösten 2011 till vårvintern 2012.

Det normala under de senaste tio åren har varit en tillväxt av stammen på i genomsnitt 14 procent per år. Att tillväxten minskar eller avstannar är mindre vanligt, men har inträffat tidigare. Variationerna från år till år är betydande.

– Det behöver inte betyda att dödligheten har ökat. Men vi vet att det föddes något färre valpkullar jämfört med föregående säsong, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Merparten av vargstammen finns på den svenska sidan av gränsen. I Sverige noterades 26 familjegrupper och i Norge tre stycken, medan fyra grupper hade revir på båda sidor gränsen.

Problemen med inavel kvarstår, men läget har förbättrats, enligt rapporten. En tredjedel av valpkullarna har nu en förälder som härstammar från någon av de två finsk-ryska vargar som invandrat på senare år i Skandinavien.