Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargobs ingen garanti för skyddsjakt

Det duggar tätt med vargobservationer i Insjön och byarna runtomkring. Sedan oktober har ordförande i Åhls jaktvårdsförening, Per Dahler, skickat in vargobservationer till länsstyrelsen. Totalt rör det sig om 15 mer eller mindre dramatiska händelser.
– En varg som går mot människor utan att visa rädsla. Icke önskvärt, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Uno Skog.

Annons

Samtidigt menar Skog att antalet observationer inte har någon betydelse den dagen skyddsjakt ska beviljas eller ej. Ska skyddsjakt beviljas ska det handla om särskilt skadebenägen varg.

– Det är jättebra att vi får in observationer, säger Uno Skog. Det är viktigt.

– Länsstyrelsen frågade om jag kunde samla information om vad som händer, säger Per Dahler. Jag har kanske inte lyckats få nys på allt, men jag har gjort så gott jag kan.

Knappt har krutröken lagt sig i teaterlokalen efter förra veckans vargmöte när Per Dahler berättar att han sedan oktober i höstas servat länsstyrelsen med vargobservationer.

– Det är konstigt med så många observationer inne i samhället. Man undrar ju. Är det rätt när det är så.

Han gissar att det rör sig om tiotalet vargar som berör Insjön.

Är man oroad som jägare och privatperson?

– Ja, det är man ju.

Per Dahler menar att fokus är vad som händer i fråga om vargobservationer i samhället. Vissa medborgare känner rädsla, andra bryr sig mindre.

– Jag fortsätter rapportera in. Bollen ligger hos länsstyrelsen. De har sagt att observationerna tas i beaktande när de får in skyddsjaktansökningar.

Händer det något exceptionellt åker vi ut, menar Uno Skog. Det kan handla om varg som visar närgånget beteende.

– Det vill vi bekräfta att det är korrekt.

Skog understryker vidare att vissa vargobservationer inte går att lita på till 100 procent, men han är tacksam att Per Dahler rapporterar.

– Vi får en bättre bild av situationen i Insjön. Vi bedömer att det är djur från Gimmenreviret. Indikationer visar att det kan röra sig om upp till åtta djur, ibland tillsammans ibland i mindre grupper.

Annons