Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargkoppen saknas men polisen har spår att följa

/
  • Den försvunne varghannen fotograferad innan den märktes och flyttades till Karlsborgsskogarna.
  • Det område som polisen anser vara av intresse för utredningen av den försvunna varghanen.

Det finns ännu ingen vargkropp, bara ett avskuret halsband och spår efter en hänsynslös jakt med snöskotrar.
– Vi vet var jakten ägt rum och kommer att jobba vidare i det aktuella området under helgen, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Annons

Det var i söndags som polisen i Sälen fick ett tips om att ett avskuret sändarhalsband återfunnits på isen vid bron i Fulunäs. Sedan kunde även det område där jakten ägt rum ringas in, där kommer förnyade undersökningar att genomföras i sökandet efter vargkroppen.

Fortfarande vet polisen inte säkert att vargen avlivats och de använder uttrycket "misstänkt grovt jaktbrott".

Polisen uppger att de fått in ett antal tips som bedöms som värdefulla för den fortsatta utredning som nu sker.

– Vargkroppen är inte återfunnen och vi har inte heller någon slaktplats, men det ska vi fortsätta att söka efter, säger Åse Schoultz.

Den nu pågående utredningen kostar samhället stora pengar, liksom de pengar som tidigare lagts på att märka och flytta vargen.

– Sverige har en förpliktelse att hålla en vargstam som överlever i enlighet med EUs art och habitatdirektiv. Men i det här fallet handlar det dessutom om en hänsynslös jakt av ett rovdjur. Därför kommer vi att göra vad vi kan för att komma tillrätta med vad som hänt, säger Åse Schoultz.

Samtidigt som polisen söker efter den saknade vargkroppen så efterlyser man tips och iakttagelser. Framför allt är polisen intresserade av iakttagelser från söndagsmorgonen och fram till kvällen inom det område där halsbandet återfanns, men också öster om Sälen upp till Sörsjön och från Nornäs och söderut till Vasaloppsvägen.

Information kan lämnas till polisen på telefon 010-567 22 41 eller 11414.

Annons