Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten överklagas – jaktbasen: "En cirkus"

Sedan licensjakt på varg började tillåtas 2010 har jakten konsekvent överklagats. Nu väntar en ny domstolsprocess efter att Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen Dalarna överklagat nästa års licensjakt.
– Acceptansen för varg blir sämre av den här cirkusen, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

I slutet av september fattade Länsstyrelsen Dalarna beslut om nästa års licensjakt på varg.

Enligt beslutet förläggs licensjakten till Orsens revir i södra Dalarna, där högst sex vargar får fällas mellan den 2 januari och 15 februari.

Sedan gick det en dryg månad innan Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen Dalarna i veckan överklagade den planerade licensjakten till förvaltningsrätten i Luleå – som är den domstol som numera hanterar överklaganden av beslut om jakt efter stora rovdjur. Förvaltningsrättens beslut kan i sin tur överprövas av kammarrätten i Sundsvall.

Tidigare hamnade ärendena hos respektive förvaltnings- och kammarrätt som låg närmast det aktuella jaktområdet, men i somras gjorde regeringen ändringar i jaktförordningen i ett försök att få till stånd en snabbare, effektivare och mer likvärdig beslutsprocess.

Den förändringen välkomnas av Jägareförbundet Dalarnas ordförande Thomas Björklund. Helst skulle han dock slippa den årliga domstolsprocessen.

– Acceptansen för varg blir sämre av den här cirkusen. Det är ytterst olyckligt att vi inte under normala former kan förvalta den här arten likväl som i princip alla andra arter. Det här har blivit en symbolfråga för vissa, säger han.

I december 2013 fattade riksdagen beslut om en ny rovdjursförvaltning, i vilken man bland annat tog fram ett referensvärde om 270 vargar för gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen.

Samtidigt överlämnade Naturvårdsverket rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna i Mellansverige.

– Vi hoppas att riksdagsbeslutet, som fattades med stor majoritet, ska gälla, svarar Thomas Björklund något tvetydigt på frågan om hur Jägareförbundet önskar få stopp på de återkommande domstolsprocesserna.

Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, har dock inga planer på att gå det önskemålet till mötes.

– Vi tycker inte att riksdagsbeslutet 2013 respekterar EU-lagstiftningen tillräckligt, säger han.

Liksom Thomas Björklund skulle Torbjörn Nilsson helst slippa domstolsprocesserna.

– Det rimligaste vore att regeringen inser att licensjakten på varg inte stämmer med EU:s art- och habitatdirektiv. Då kan regeringen ta bort vargen ur licensjaktsparagrafen i jaktförordningen. Då skulle vi slippa hålla på att överklaga, säger Torbjörn Nilsson.

Thomas Björklund är av helt motsatt uppfattning.

– Det är fullt fastslaget att den svenska vargstammen har bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Samtidigt stödjer forskningen nivåer för bevarandestatus som är väsentligt lägre än de vi har i dag, kontrar han och önskar i stället att fler vargar får fällas under licensjakten.

– Vargstammen tål en högre beskattning. Dalarna är landets rovdjurstätaste län, och enligt riksdagen ska det tas hänsyn till den totala koncentrationen av rovdjur i besluten.

Vad skulle hända om man förbjöd vargjakt helt och hållet?

– I och med att vargen, trots jakten, gör så pass mycket skada skulle acceptansen för arten bli oerhört låg, menar Thomas Björklund och fortsätter:

– Jag har själv fått en gråhundshanne tagen av varg för något år sedan och i samband med älgjakten i norra Bjursås nu i oktober blev en unghund attackerad av varg. Lyckligtvis klarade sig den hunden med ett sår i baklåret.

Svenska Rovdjursföreningen har aviserat att man även kommer att överklaga licensjaktsbesluten i Värmland-Örebro respektive Gävleborg.

På onsdagseftermiddagen skickade även Naturskyddsföreningen Dalarna ut ett pressmeddelande om att man överklagar vargjakten i Dalarna.

– Det är anmärkningsvärt att länsstyrelsen och landshövdingen går emot sin egen jurist, som säger att jaktbeslutet är illegalt. Vi tycker inte att licensjakt är bra. Om varg måste jagas ska det vara en strikt skyddsjakt istället. Att de dessutom valt ett revir där vargarna inte ställt till några problem gör det ännu mer motiverat att överklaga, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna, i pressmeddelandet.

Svenska Rovdjursföreningens överklagan finns att läsa här (PDF).

Naturskyddsföreningen Dalarnas överklagan finns att läsa här (PDF).

LÄS ÄVEN: Vargjakten avbryts i Lövsjöreviret efter en längre tids spårning

LÄS ÄVEN: Naturvårdsverket ger klartecken för licensjakt på varg