Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt med utrymme för godtycke

Redan innan det hunnit granskas i detalj kommer det starka reaktioner på Naturvårdsverkets nya förslag om skyddsjakt på varg. Jägarnas organisationer anser inte att skyddsjakten kan ersätta den stoppade licensjakten. Miljöorganisationernas representanter irriteras över uppluckrade regler som man befarar ökar risken för en avskjutning som står i strid med EU:s art- och habitatsdirektiv.

Att det nya förslaget väcker känslor beror på att Naturvårdsverket anser att det ska bli möjligt att bedriva skyddsjakt i förebyggande syfte, det vill säga att det kan bli tillåtet att skjuta vargar som inte rivit några tamdjur, men som misstänks gå till attack inom en snar framtid. I dag ges tillstånd till skyddsjakt endast när vargarna redan orsakat skador.

Förslaget är således en kompromiss i syfte att åstadkomma en samsyn. Men chansen till konsensus är inte särskilt stor när den ena parten räds en vargavskjutning som kommer att präglas av godtycke, samtidigt som motparten anser att myndigheterna inte längre har kontroll över vargtillväxten och konsekvenserna av det totala rovdjurstrycket. Mot bakgrund av regelverken är det svårt att se något annat långsiktigt alternativ än att acceptera att vargarna blir så många att stammen tål att beskattas varje år, på samma sätt som sker med björn och lo.