Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varginformation fyllde bygdegård

Aldrig tidigare har det varit så fullt i bygdegården i Flötningen. Varenda stol var upptagen och aldrig tidigare har traktens vargar kunnat känna sig så säkra när alla traktens jägare samlats i samma rum.

Annons

Det för att få kunskap om vargen och framför allt om den kraftiga ökning av antalet vargar i gränsområdet Idre-Drevsjö.

För ett par veckor sedan märktes två vargar i Storbo, en märkning som fick bybor att reagera över män som smög med ficklampor på gårdar, helikoptrar och skoteråkning.

– Jag ber om ursäkt om vi inte informerade er på ett bra sätt, säger Petter Wabakken, forskare vid högskolan i Hedmark för projektet varg i Skandinavien.

– Det blev ett snabbt beslut som jag tog, men några skotrar använde vi inte, förklarade Petter.

För att informera om den genomförda mörkningen och vargens utbredning hade Wabakken tagit initiativ att tillsammans med Särna/Idre jaktvårdskrets möta intresserade vid ett stort informationsmöte i gränsbyn Flötningen. Gensvaret blev enormt och bygdegården var mer än överfull.

Sedan Wabakken informerat om hur den genomförda märkningen gått till släppte han en bomb.

– Vi utgick från att vi märkte ett par, men nu misstänker vi att det var två stora valpar vi märkte. Det innebär att det har skett en föryngring i området som vi inte hade uppmärksammat tidigare. Det förklarar också det beteende som de märkta vargarna visat upp, förklarade Wabakken.

– Det innebär också att det antagligen finns fler vargar än vad vi först trodde i området, säger Petter.

Wabakken betonade att arbetet runt forskningen inte är hemligt, utan man strävar efter stor öppenhet. Samtidigt visade mötet att den misstro som jägare och samer har mot länsstyrelsen också drabbar forskningen, många hade svårt skilja just forskningen från förvaltningen.

– Vår sameby har problem med både förvaltning och forskning, menade Jon Anders Mortensson från Elgå.

– Vargen är utan tvekan vårt största problem och inte som forskarna hävdar järv och lo, konstaterade både Jon Anders och Benny Jonsson från Idre nya sameby.

– Vi har all respekt för att renskötsel och varg är en problematisk kombination, bedyrade Wabakken, och tillade att det är en politisk fråga att lösa.

– Från forskningens sida följer vi vargen och lägger inget värde i skyddsjaktsbeslut som kan komma, betonade Wabakken.

– De vargar vi märkt följer vi så länge de lever. Vargar lever farligt och kan bli skjutna av olika orsaker. Det är något vi räknar med i forskningen och bara för at en varg är märkt ska den inte vara mer skyddad, påpekade Wabakken, trots att många i publiken menade att länsstyrelsen inte resonerade likadant.

Wabakken var också kritisk mot att licensjakten tagits bort i Sverige.

– Den borde ha fått fortsätta för att sedan kunna utvärderas, säger Wabakken, som också efterlyste ett bättre politisk samarbete mellan Sverige och Norge i rovdjursfrågor.

När det gäller vargens snabba återkomst i området, så förklarade Wabakken att antalet vargar ökat i snabb takt det senaste året och att speciellt norra Dalarna och renskötselområdena runt Elgå och Idre har fått ett kraftigt ökat tryck av vargar. Vargen förökar sig med omkring 20 procent varje år, från dagens 300 vargar.

– Hur kommer det att se ut år 2015, vart tar det här vägen?, undrade Jan Eriksson.

– Ökningen går nu fort och ett problem kan uppstå om det blir snöfattiga vintrar som gör spårning omöjlig. Då tappar vi snabbt greppet om utvecklingen, medgav Petter Wabakken.