Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varghane skjuten i skyddsjakt

En varg avlivades i samband med skyddsjakt nordväst om Idre på torsdagseftermiddagen.

På torsdagsförmiddagen beviljade länsstyrelsen skyddsjaktstillstånd på en varg som uppehöll sig inne i renskötselområdet, inte långt från Idre nya samebys renslakteri.

- Vi bedömer att det blir svårt att förebygga vargangrepp. Det finns inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra att vargen orsakar mer skada, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Under de senaste två veckorna har samebyarna i Idre och på andra sidan länsgränsen mot Härjedalen sett spår av en varg som rört sig mellan renskötselområdena. Förra veckan var vargen in i renhjorden och tog renar. Sannolikt är det samma varg som spårats i området redan i höstas. Innan renarna flyttades ned för vinterbete ställde dock vargen inte till några problem för rennäringen.

Vargen spårades på torsdagsförmiddagen med hjälp av personal från länsstyrelsen och samebyn till det renstängsel som fanns i området.

När skyddsjaktstillståndet beviljades fanns det därför kunskap om var vargen uppehöll sig.

En helikopter med utbildad jägare kom till platsen vid tretiden. Det visade sig då att vargen dragit sig vidare in i renskötselområdet och även korsat Storrån. Den kunde dock spåras och strax före klockan fyra kunde den också avlivas.

– Vi vet i nuläget inte med säkerhet vilken varg det handlar om, men det mesta talar för att det är en av de vargar som inte bedöms som genetiskt värdefulla, förklarar Ole Opseth som är distriktsansvarig för länsstyrelsen i norra Dalarna.

Den avlivade vargen var en hanne som bedömdes vara två-tre år och som var ganska stor.

– Vargen transporteras nu till Uppsala för undersökning och sedan får vi bekräftat vilken varg det var som nu avlivades, säger Ole Opseth.

Parallellt med spårningen av den avlivade vargen pågick även spårning efter varg på andra platser, men i det ena fallet vid Idre Fjälls Ostsida visade det sig handla om ett lodjur och andra spår kom från en järv.

– Just nu är det väldigt svårt att säkra spår när snön är så torr, konstaterade Ole Opseth om de spår från vargobservationer som regelbundet rapporteras in.

– För att kunna göra en säker bedömning gäller det att få in så färska rapporter som möjligt, säger Ole Opseth.