Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen synlig vid fårhagen i Vallerås

Den varg som länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på i Malung sågs vid flera tillfällen på torsdagskvällen i närheten av fårhagen där cirka 25 får blev rivna av varg i förra veckan och även på lördagseftermiddagen sågs en varg i Vallerås, men än har ingen varg skjutits.

Minst fem observationer av en varg rapporterades på torsdagskvällen från norra Vallerås vid riksväg 71 och i närheten av fårhagen. Bland andra var det en polispatrull som då såg vargen.
På fredagsförmiddagen var de utsedda jägarna ute och spanade, men utan att lyckas få någon kontakt med vargen.
– Det är korta dagar nu och vi kan bara jaga i dagsljus. Det optimala skulle vara om vi kunde få en observation rapporterad tidigt på morgonen så att vi får ett färskt spår att gå ut ifrån, säger en av jägarna.
Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt sedan vargen blivit mycket närgången mot en kvinna som var ute och rastade sin hund i centrala Malung i söndags. Man bedömde att det är samma varg som rivit fåren och som varit inne i samhället.
På lördagseftermiddagen sågs också en varg, då vid Vallmogården i Vallerås. Vargen spårades ett par kilometer, men jägarna fick ge upp när det började bli mörkt ute.
– Vi är tacksamma om folk hör av sig om de ser varg i Malungsområdet. Jag tror det finns fler vargar, men vi har bara tillstånd att skjuta en, säger Mats Larsson, vice ordförande i Malungs jaktvårdskrets.