Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen gick till attack - mitt på dagen

Klockan är strax efter nio på måndagsförmiddagen. Marcus Mattsson och hans pappa Erling jobbar i sågen på gården. I en hage precis bredvid går de 25 fåren och betar i all sköns ro.
Då får Marcus plötsligt se en varg angripa ett av fjolårstacka.

Det är inte första gången varg observerats i Sjulsbo. Det har hänt flera gånger tidigare att vargar rört sig nära bebyggelsen, vid något tillfälle två samtidigt. Men fram tills på måndagen har de låtit tamdjuren vara ifred.

– Jag stod nere vid sågen och såg hur vargen bet tag i ett av fåren, högst 30-40 meter bort. Jag sprang emot den och till slut släppte den högst motvilligt ifrån sig fåret och sprang till skogs. Den var inte skygg alls, berättar Marcus Mattsson som tycker att det är obehagligt att vargen kom så nära, trots att människor röde sig i närheten och sågens maskiner förde oljud.

När Marcus kom fram till fåret levde det fortfarande. Han kontaktade Länsstyrelsen Dalarna för att få besked om vad han skulle göra, men det var inte helt lätt att få tag på någon som kunde hjälpa honom. Till slut fick han kontakt med Bert Eriksson, naturbevakare på länsstyrelsen, som lovade att komma. Men väntan blev ändå för lång tyckte Marcus som kontaktade en granne som avlivade fåret.

– Det är konstigt att de inte har större beredskap eller organisation när någon sådant här händer, vi har ju Norn-reviret i närheten, menar Marcus.

Under natten har han haft fåren inomhus och dagtid får de nu gå i en mindre inhägnad hage där han har överskit över dem. Men eftersom vargen anföll dagtid känner han sig ändå inte säker. Fåren har Marcus för att hålla undan sly och liknande, men eftersom flocken då vistas inom ett stort område är det svårt att inhägna det med viltstängsel.Dessutom tycker Marcus att han då stänger av markerna för övriga djur som rör sig i området

Enligt Bert Eriksson är händelsen i Sjulsbo ovanlig.

– Att vargar angriper dagtid är inte vanligt, det brukar vara på natten eller väldigt tidiga morgnar

Han menar att det möjligen kan röra sig om en varg från Nornreviret eller en individ på genomresa. Han tror dock att det var en hungrig ungvarg ute efter ett lättfångat byte.

– De är inte så bra på att jaga, utan tar oftast rådjur och andra mindre djur.

Marcus Mattsson har möjlighet att få ekonomisk hjälp till att sätta upp ett vilstängsel, bidraget från Länsstyrelsen är 50 kronor per meter, berättar bert Eriksson.

– Det blir ingen ekonomisk förlust, menar han. Men det blir ju jobbet med att sätta upp det förstås.

Nästa steg är att sätta in skrämselåtgärder. Som akutåtgärd kan Bert Eriksson hjälpa till med att sätta upp lapptyg för att hålla vargen borta. Men det brukar bara vara fungera ett par veckor tills vargen vant sig vid dem. För att skyddsjakt ska bli aktuellt måste ett flertal kriterier uppfyllas berättar Bert Eriksson.