Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargarna har kommit till Hedemora

– Håll era hundar kopplade!
Nu går polisen ut och varnar allmänheten efter att en älg slagen av varg hittats i trakterna runt Turbo.
– Länsstyrelsen var ute i går och spårade och konstaterade att det var fyra vargar, säger Anna-Carin Danielsson, rovdjursansvarig hos polisen, och ägare till marken där älgen hittades.

Det är sedan tidigare känt att vargparet i Nornreviret har fyra valpar. Nu tycks några av dem ha vandrat söderut och sökt sig till trakterna kring Hedemora.

Kaj Hedström från Hedemoraborna lyckades dessutom få se två av vargarna vargar, och spåren efter alla fyra, vid sjön Tulsen, sydost om Turbo. Han berättar hur han redan på lördagskvällen fick veta att varg slagit en älg i trakterna av Turbo av en jaktkamrat,. Nästa dag åkte han dit med sin hund Zimba, av rasen Maremmano abruzzese, en italiensk vallhund vars uppgift är skydda flocken mot rovdjur. Kaj har skaffat Zimba för att träna honom till eftersök av rovdjur och var nyfiken på hur Zimba skulle reagera på vargspåren.

– Vi klev ur bilen för att se var vargen gått av vägen, berättar han, sedan följde vi vargspåren, då trodde jag det bara var en varg. Men efter en bit såg jag spåren efter tre vargar, och så spåren efter en fjärde varg som kom från söder.

Zimba visade inte någon rädsla, men hon var tydlig med att hon tyckte att de skulle gå tillbaka till bilen.

– Han drog som han aldrig dragit i kopplet förr, säger Kaj.

Kaj bestämde sig för att ta en sväng med bilen och stannade till vid endurobanan.

– Då hände något helt osannolikt. Jag hörde två motorcyklar och helt plötsligt ser jag två vargar bara rusa förbi in i skogen, de blev rädda för motorcyklarna. Det var väldigt obehagligt att de varit så nära utan att jag visste om det.

Kajs största hobby är att vara ute i skogen med sina hundar. Förutom Zimba har han också sex månader gamla Bassett Petit- valpen Charli som han räknade med skulle bli en fin jakthund. Nu vågar han längre inte släppa Charli lös i skogen, och han rekommendrar andra att också hålla sina hundar kopplade. Han är inte rädd för sin egen personliga del, men vill inte gärna se sin hund bli vargmat.

– Jag tycker att vi har alldeles för mycket varg. Vi har säkert dubbelt så stor stam än det som påstås från myndigheterna, säger men tillägger att han för den skull inte vill se vargen utrotad.

– Vi måste acceptera att den finns, den tillför vår fauna.

Däremot vill han se en förminskad vargstam och han vill inte ha djuren för nära inpå människor och bebyggelse. Han har också utarbetat en alldeles egen idé om hur man jägare med hjälp av Zimba, och andra hundar av hans ras, skulle kunna muta in ett jaktrevir inom ett vargrevir. En teori han hoppas kunna testa i framtiden.

Anna-Carin Danielsson, uppmanar att hålla ögonen öppna och hålla hundarna kopplade i framtiden. Hon tror inte att vargarna fortfarande är kvar där de sågs i helgen utan att de vandrat vidare. Nornvargarna har ett stort revir eftersom det inte finns något annat revir tätt inpå.

–Jag tror inte att det finns någon risk för att de slår sig ned utanför Hedemora, det är för oroligt och för mycket folk.