Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargar får dem att flytta

Torbjörn Lektell och hans fru Lotta lämnar Furudal och Oreboden och flyttar till Ullånger.
Anledningen är regeringens rovdjurspolitik.
– Med ett så stort intresse för jakt och hundar som vi har är det inte möjligt att bo kvar här, säger Torbjörn.

– Att lämna Ore och Furudal är en katastrof. Vi vill inte flytta. Vi har många kompisar här och vi kommer att sakna Furudal, säger Torbjörn.

Jaktintresset förde dem till Furudal från Fagersta där de bodde och arbetade tidigare, men riskerna med att släppa hundar i samband med jakt gör att Torbjörn och Lotta flyttar efter sex år i Furudal.

– Vi lever här mellan fyra olika vargrevir och vi har två grupper med fyra djur i en grupp och en annan med upp till fem individer som går tillsammans med en radioförsedd tik.

Torbjörn visar positionerna de olika varggrupperna har enligt rapporter från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet och projektet Skandulv.

– De passerade nyss i utkanten av ett av våra bostadsområden, säger Torbjörn.

Torbjörn och Lotta bestämde sig för flytt efter att regeringen tog bort vargjakten och höjde taket till 280 individer i Sverige.

– Jakt är en livsstil och jag har jagat i stort sett hela mitt liv. Lotta är utbildad eftersöksinstruktör. Vi båda har jobbat för polisen med eftersök, men nu säljer vi Oreboden och lämnar andra uppdrag vi haft här.

Och det är mycket Torbjörn och Lotta lämnar i Furudal. Lotta som är veterinär har haft mottagning i Furudal och skrivit remisser till djursjukhuset. Torbjörn har servat datorer, han har varit ledare för dator- och fotokurser, plogat snö på vintern, ansvarat för Oregruppens hemsida, gjort vykort från Ore, tryckt upp egna tröjor med tryck som till exempel, "Furudal, tillräckligt långt från Stockholm".

I Oreboden finns förutom en spelavdelning för Svenska spel och ATG, Oreboden är ombud för Apoteket, Systembolaget, posten och flera fraktföretag. Där finns lokal litteratur, lokalt hantverk, tidningar, godis och mycket mer.

– Självklart vill jag att någon tar över och jag kommer att finns här och hjälpa vederbörande att komma in i allt som ska skötas här.

Torbjörn har fått erbjudande om nytt jobb, men han är egen företagare och har varit det sedan han var 16 år.

– Jag har haft 21 företag och det kanske blir ytterligare ett, men vi vill jobba med jaktträning och eftersöksuppdrag och jag kommer att arbeta mer med foto.

– Jag har tappat motivationen och även om jobbet är kul och det är svårt att sluta, så är regeringens rovdjurspolitik anledningen till att vi flyttar. Jag är ingen varghatare, men jag är motståndare till förvaltningen, säger Torbjörn som räknar med att ha flyttat från Furudal i början av april.