Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg tog åter får

Den så kallade kilsbergsvargen misstänks nu åter ha gett sig på och dödat får i en fäbod. Den här gången är det Anna Dahlgren som blivit av med sex får vid hennes fäbod på Nya Vasselvallen, norr om Särna.
– Det är två får som dödats och fyra som saknas, säger Anna.

Att misstankarna riktas mot den varg som anses vara så genetiskt värdefull att den flögs ner till Kilsbergen i Närke, men sedan åter vandrat upp till Särna och Idre, beror på att den var på platsen för attacken.

Vargtiken är försedd med en sändare som redovisade att den var just där när fåren attackerades. I sällskap hade den även en större varghane.

– Det här hände inne på fäboden mitt på dagen, säger Anna Dahlgren.

På nätterna är fåren skyddade av ett elstängsel, men dagtid vandrar de fritt runt fäboden.

– Min pappa lämnade fäboden för att vittja nät och när han kom tillbaka så hade vargarna varit framme. Antagligen var de fortfarande kvar och åt på fåren, men sprang sedan iväg när han närmade sig, berättar Anna.

Under sommaren bedriver Anna klassisk fäboddrift på en av de sista levande fäbodarna i Särna.

– Tyvärr går det ju inte att fortsätta med och nu har jag tagit hem de får som var kvar. Annars skulle vi ha behållit dem på fäboden fram till älgjakten som vi brukar, berättar Anna.

De senaste dagarna har det också gjorts synobservationer av två vargar, där den ena är försedd med halsband, som kilsbergsvargen. Det har därtill funnits en hane vid Vassbo och en anan hane fanns i våras vid Vedungsfjällen. Mycket talar nu för att det är en av de två vargarna som slagit sällskap med kilsbergstiken.

För ett par veckor sedan togs åtta får vid närliggande Foskvallen och nu ytterligare får vid Nya Vasselvallen.

– Det är för mycket, jag är ingen varghatare, men det går inte att bedriva fäbodbruk och ha varg inne på fäboden, suckar Anna Dahlgren, som redan förberett en ansökan om skyddsjakt.

– Det här handlar inte om pengar utan om känslor. Fåren jag har betyder mycket för mig liksom den levande fäboden.