Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg sprang rätt genom byn

Tidigt på måndagsmorgonen sprang tre vargar genom Östergrav och förbi hästhagarna i byn.
-Mycket obehagligt och oroligt, säger Lars-Erik Bergman som tillsammans med sin familj nyligen flyttat till Östergrav.

Mats Hallin, naturbevakare på Länsstyrelsen Dalarna kom till platsen på måndagsförmiddagen och kunde konstatera att tre vargar, alfaparet och en valp, troligtvis ur Gimmenreviret, passerat byn och antagligen vikt av i sydlig riktning på en skoterled.

-Jag har under dagen spårat i byarna Östergrav och Söderås. Min bedömning just nu efter en kortare spårning är att alfaparet och en valp passerat byarna. Det finns inga rapporter om vargangrepp på häst snarare är problemet den stress och oro vargens närhet skapar. Dräktiga ston bör hållas inne och luftas under dagtid. Det är en åtgärd byborna redan vidtagit, säger Mats Hallin.

Reviret sträcker sig mellan riksväg 70 och 80 och riksväg 50. Länsstyrelsen har räknat minst sju individer i Gimmenreviret. Mats Hallin tror att matning av rådjur i närheten av byn kan ha lockat vargarna in i byn. Rådjur finns på vargens födolista.

-De är intresserade och har också gått mot en hägn och vädrat. Skogen går in på byns utkant. Vargarna visar inget onaturligt beteende, men jag förstår självklart bybornas oro.

Att ta in hästarna på natten är en bra skyddsåtgärd. Lapptyg, det vill säga vimplar på en lina vid hagen som fladdrar i vinden kan vara en akut avvisande åtgärd, visserligen använd mest i samband med fårhagar, men effektiv, anser Mats Hallin som kommer att rapprotera observationerna i byarna i södra Rättvik.

För Lars-Erik Bergman och hans familj med fem islandshästar är situationen mycket svår.

-Våra hästar är värdefulla och vi flyttade hit till gården i Östergrav för bara några månader sedan, säger Mia Bergman.

-Vi har tävling- och avelshästar. Jag är rädd om mina hästar och om de kommer lös på grund av att de blivit skrämda kan de ställa till en hel del problem. En mängd punkter i djurhållslagstiftningen spricker när vi blir utsatta för vargens närvaro och det gör mig frustrerad. Vi ska hålla hästarna inne när rovdjuren är nära, men hur länge.

-Regeringen måste förändra reglerna i djurhållningslagstiftningen så de fungerar i områden med rovdjur.

Förra veckan blev hästarna skrämda och stressade och sprang genom stängseltråden. Hingsten betäckte ett sto vilket medförde extra veterinärkostnader och dessutom kan flyktdjur som hästar ta allvarlig skada av stressen, anser Mia.

I byn finns fler familjer med hästar. Lars-Erik Bergman räknar med att det finns cirka 15 hästar i byn.

-Vi försöker bygga upp en profession kring hästhållning, men det känns väldigt oroligt nu, säger Mia Bergman.