Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skjuten i Löten

Älgjakten hade bara pågått i 30 minuter när en varg kom springande bakom Jimmy Larssons gråhund. Han sköt ett varningsskott utan att vargen reagerade, då tog han beslutet att skjuta ihjäl vargen.

Det var i Bösvallatjärn i Norra Löten som en varghanne dödades i söndags morse. Jimmy Larsson från Torgås som är med i Lötlaget är nöjd med sitt beslut.

– Det känns bra att det är en varg mindre, det finns mer vargar här än vi tror, säger han.

Jimmys hund som hade en pejl påsatt var ute och spejade efter älg, när hunden sprang tillbaka till Jimmy hade han en varg två meter bakom sig.

– Jag avfyrade ett skott men vargen brydde sig inte. Därav tog jag beslutet att skjuta vargen för att rädda min egen hund.

Två andra vargar hade setts till i området på söndagsmorgonen. Under septemberjakten blev en stövare dödad av en varg i samma område. Det finns alltså gott om varg i Limatrakten, något som många Limabor är irriterade på.

– Jag tycker att det är viktigt att folk får veta vilket helvete vi har i skogen. Man föder upp hundar och lägger ner mycket tid på att träna och jaga in en hund till älgjakten. Då vill man inte förlora hunden på älgjakten, säger Jimmy.

Jimmy och hans jaktkamrater fick avbryta jakten under söndagen.

Bert Eriksson, besiktningsman från länsstyrelsen kom upp till Norra Löten för att hämta vargen.

– Han ( Jimmy Larsson, reds anm) har skyddat sin hund från angrepp, han har följt reglerna som är efter paragraf 28, säger Bert Eriksson.

Den vuxna varghannen körs nu ner till Sveriges Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, där kommer prover och DNA tas för att se vad det är för slags varg.

Under söndagen sköts ytterligare en varg i Dalarna. Det var två vargar som attackerade en hund i närheten av Svartnäs, nordost om Falun. Efter att ha avlossat en varningsskott utan resultat så sköt jägaren en av vargarna.