Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg nära hagen oroar hästägare

I trakterna av Dagkarlsbo, söder om Ludvika, sågs sent i fredags kväll en varg i en skogsdunge mellan flera gårdar. Ett tiotal meter därifrån hålls hästar i en hage och i området finns även andra djurhållare.
– Det är förmodligen frågan om ett ungt, ensamt djur, säger Bruno Berglund, jaktledare i Ludvika viltvårdsområde.

Bruno Berglund har ännu inte varit i kontakt med länsstyrelsen, utan vill att vargens närvaro dokumenteras innan en eventuell kontakt tas.

– Jag har pratat med en av gubbarna i jaktlaget och vi ska försöka dokumentera så mycket som möjligt. Sedan får vi ta ett resonemang men det kan hända att vargen har gett sig iväg. Då har problemet flyttat sig någon annanstans, säger han och tillägger:

– Men det är illavarslande nog som det är. Så här ska det inte behöva vara.

NLT besökte det aktuella området under måndagen och pratade med den person som såg vargen i fredags.

– Det var klockan tio på kvällen, säger personen som vill vara anonym och i övrigt hänvisar till jaktlaget.

En granne till personen, som inte heller vill uppge sitt namn, vittnar om att vargen visade sig i området redan för två veckor sedan.

– Då hörde jag den morra bakom ladugården och senare på kvällen fick en granne syn på den. Det är otäckt när vargen är så nära. Vi har hästar och hundar här.

Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, välkomnar alla iakttagelser av varg som görs.

– Det är bra om man kontaktar oss så vi kan bedöma vad det är för situation. Vi håller på att inventera varg nu så går det att säkra med spår eller bilder är det bra.