Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg i tättbebyggt område

En orädd varg kunde många personer i Söderbärke iaktta på torsdagsförmiddagen.

En oväntad men fin naturupplevelse.

Det var vad Micke Sigfrids från Korsheden, och flera andra, fick när de på torsdagen kom körande på länsvägen genom Nor i Söderbärke. Där stod en till synes helt orädd varg på körbanan och glodde nyfiket på trafikanterna innan den efter en stund tassade vidare på sin stråt.
– Jag var på väg fram till Söderbärke för att lämna min dotter på dagis när vi fick se vargen. Det var strax före klockan elva och det kom även andra bilister som stannade och tittade på den, berättar Sigfrids som hade sin mobiltelefon till hands och tog några bilder när vargen lämnade platsen vid ett garage i backen nära Bogården.
– Vargen verkade inte det minsta stressad utan påminde närmast om en hund som kommit lös. Den gick sedan iväg lite försiktigt och försvann.
Onsdagens vargbesök i Söderbärke kan ses som en bekräftelse på tidigare uppgifter om vargobservationer i trakten, bland annat i Vad.
– Folk berättar hur de har sett varg både här och där, även hemma i Korsheden där en varg ska ha gått mellan husen mitt på dagen. Men om det är samma varg som den vi såg i Nor vet man ju inte, fortsätter Sigfrids som, trots att han jobbar som maskinförare i skogen, aldrig tidigare har sett en vild varg i terrängen.
– Jag är inte rädd för vargar. Det är man inte om man jobbar i skogen, men man ska ha respekt för dem. Men bara för det vill jag inte framstå som någon vargkramare för då får jag ett helvete. Det finns ju så många varghatare över allt, slutar den lyckosamme vargfotografen.
Att det denna gång verkligen handlade om en varg, och inte en hund på rymmen, bekräftas av Olof Liberg, vargexpert vid Grimsö Forskningsstation i Riddarhyttan.
– Jag är "hundra" på det, säger han efter en titt på dt.se. Det är en vuxen varg, förmodligen en ettåring, som är ute för att etablera ett eget revir. Det finns ju redan revir runt om Söderbärke bland annat i Kloten och Norn och det är inte ovanligt att ensamma vargar dyker upp i tätbebyggda områden. Nyligen observerades en varg i Norberg och för några veckor sedan även i Örebro.