Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg helt orädd - hälsade på hund

– Enligt de uppgifter som vi fått in var det hunden som sökte kontakt med vargen, och inte tvärtom, säger Henrik Thurfjell på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Han nämner det som en kommentar till de uppgifter som kommit i omlopp gällande vargen som i torsdags skulle ha attackerat en hund invid förskolan i Vad.

Huvudpersonen själv, hundägaren Bo Liberg, och som rapporterade in händelsen till naturvårdsenheten bekräftar att han blev en av dem som hade närkontakt med vargen.

Och han understryker att det inte var frågan om en vargattack.

– Om det varit så skulle det inte ha blivit något kvar av lille Mozart. Han hade blivit en munsbit.

Mozart är nämligen en sju år gammal Jack Russel, en liten ras med en tuff och kaxig attityd som vida överskrider kroppshyddans storlek.

Han följde sin vanliga rutin och hade satt sig vid gärdesgårdsgrinden för att invänta sin husse när denne skulle ut för att vittja postlådan när vargen kom lunkande förbi.

– Han uppfattade tydligen vargen som en tänkbar och intressant lekkompis, och gick ut genom grinden mot vargen.

Vargen stannade till och gick Mozart till mötes. Vare sig hund eller varg visade däremot några tecken på aggression, snarare nyfikenhet.

En bil stannade till och föraren berättade för Bo att han följt efter vargen genom Vad, där den besökt flera villaträdgårdar och bland annat hunnit med att jaga upp en katt i ett träd.

– Att påstå något annat än att vargen var närgången är fel. Jag stod och pratade med bilföraren, det var kanske tre meter mellan oss, men vargen passerade mellan oss i alla fall.

Ytterligare en person hade då anslutit sig och tillsammans vrålade och skrek de för att mota bort vargen berättar Bo.

– Bilföraren plockade också upp något från marken och slängde det efter vargen, som lunkade iväg 25-30 meter innan den satte sig ner, tittade på oss och verkade undra "vilka är ni?".

Närkontakten med vargen skulle förstås kunna betecknas som en fantastisk naturupplevelse. Men Bo vill inte betrakta det så. Han kände mest ett kraftigt obehag.

– Jag måste säga att jag var väldigt skakig när den kom så nära, men jag var nog mest orolig för Mozart.

Henrik Thurfjell utesluter inte att vargen i Vad kan vara samma individ som iakttagits och fotograferats i både Vibberbotrakten och Nor, strax utanför Söderbärke.

– Men det kan lika gärna vara frågan om två olika individer.

Tilläggas kan också att länsstyrelsen avslog den ansökan som lämnades in i förra veckan om skyddsjakt på den varg som observerats i Söderbärketrakten.

Argumentet om att vargen skulle vara skadad eftersom den setts halta ställer sig Henrik Thurfjell tveksam till.

– På den bild som togs av vargen i Vibberbo så stod den med alla fyra tassarna på marken, vilket den inte skulle göra om den var allvarligt skadad.