Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg följde efter Karolina

Sjuttonåriga Karolina Olsson var på väg hem till sin bostad i Älvdalens kyrkby. Den snöfattiga vinternatten var mörk och lystes bara upp av ljuset från villorna och gatlamporna. Plötsligt blev hon jagad av en varg.
– Jag blev chockad, säger hon.

Karolina Olsson går på Älvdalens utbildningscentrum och hade på onsdagskvällen varit hos kompisar. Vid 22-tiden var hon på väg hem. Hon gick Mässvägen söderut och passerade det lilla skogsområde som finns alldeles innan man kommer ut på Sporthallsvägen.

– Jag hörde något som prasslade i skogen bredvid vägen och tänkte att det var en älg först, berättar hon.

Plötsligt såg hon en stor, grå varg som hon beskriver som tufsig i pälsen och ganska bred i ansiktet.

– Den stod bara tre meter från mig och jag såg de lysande ögonen och de stora tassarna. Det var en varg, säger Karolina, som sett varg tidigare.

– Jag blev rädd och chockad och sprang söderut på Mässvägen berättar hon.

På Sporthallsvägen kom samtidigt ett gäng pojkar och Karolina sprang mot dem och stannade för att hämta luft när hon kommit förbi dem. När hon såg efter vargen igen så var den borta. Uppjagad och rädd sprang hon ända hem.

– Jag ville inte gå själv.

Senare på kvällen besökte flera personer platsen och någon hade också hund med sig.

På torsdagsmorgonen kom länsstyrelsens rovdjursspårare Hanse Hansson från Orsa till platsen liksom den erfarne skogsmannen Ingvar Eriksson, som flera gånger följt Karl-Arne Olander på spårning.

Hanse Hansson träffade Karolina och hörde hennes berättelse. Han hittade inga säkra vargspår bland alla hund- och människospår på platsen. Därefter ringade han in platsen för att försöka hitta utspåret.

– Det enda jag säkert kan säga var att jag såg spår efter ett stort hunddjur som travat längs Mässvägen och vikt av på Diabasvägen. Då spåren kom ut på Gamla Näsvägen försvann de i alla andra spår på denna mer trafikerade väg, berättar han. Att det var vargspår kan han inte säga med säkerhet. Vad han tror om saken har mindre betydelse.

Flera rapporter om vargobservationer har dock kommit in från platser som ligger inom bara några kilometer bit från Mässvägen, dock inte den senaste tiden.