Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg dödade varg?

En besökare i Orsa Björnpark fick vara med om en unik händelse. Den inträffade vid varghägnet. En varg jagades av andra vargar när den sprang undan med delar av en död varg i käften.
Djurparkschefen Pernilla Thalin bekräftar att man har hittat en död vargvalp i parken. Den har nu skickats till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, för obduktion.

Den person som fotograferade vargarna berättar att en varg bar omkring på bakbenen och en del av ryggen av den döda vargvalpen.

– Den varg som hade delarna i käften blev attackerad av de andra vargarna. Den sprang undan till ett avskilt ställe där den satte sig och lade vargdelarna på marken.

Pernilla Thalin, djurparkschef, vet inte vad som hänt. Om den här vargen har dödats av andra vargar eller dött av någon annan orsak.

Pernilla Thalin säger att det inte är vanligt att djur i djurparker dödar varandra.

– Vi vet ju inte nu heller om det är vargarna som bitit ihjäl vargvalpen. Den kan ha haft något medfött fel, skadat sig eller dött av sjukdom.

Valpen var märkt och enligt Pernilla Thalin rör det sig inte om någon av de två valpar som placerades hos en hona tidigare i år, utan det är en av Grönklitts egna valpar.

Per Ahlqvist på Grimsö Forskningsstation SLU, säger att han har dålig kunskap om i vilken omfattning vargar dödar varandra i djurparker.

– Det är en väldigt speciell situation i en djurpark. Men när det gäller vargar i det vilda har vi vid något enstaka tillfälle kunnat konstatera dödsfall i Skandinavien. Däremot är det en väsentlig dödlighetsfaktor i Alaska. I huvudsak handlar det då om unga vargar som vandrar ut och kommer in i ett annat revir som blir dödade.