Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska vi ha ett försvar?

Annons

Försvars- och säkerhetsfrågor kommer att vara i fokus när delar av den svenska politiska eliten samlas i Sälen för konferensen Folk och Försvar. Tyvärr är dagens försvarsdebatt alltför platt och enkelriktad. För oss Centerstudenter börjar försvarsdebatten med frågan varför vi ska försvara oss. Vi måste definiera säkerhetshoten och forma försvaret efter det. Tyvärr finns tendenser att försvarspolitiken handlar mer och mer om regional- och arbetsmarknadspolitik. Det finns ett stort behov av att bredda debatten.

Rådande försvarsdebatt karaktäriseras allt för mycket av diskussion kring hur vi ska kunna försvara Sverige, var vi ska ha bataljoner, flottiljer och andra militäranläggningar och allt för lite om varför vi egentligen ska försvara oss. Det är en alltför viktig ideologisk fråga för att inte besvaras.

Grunden för samhällsbygget är att vi ger upp en del av vår frihet och i utbyte får beskydd av staten. Kan staten inte skydda oss mot inre och yttre hot leder det snabbt till anarki, vilket gör skydd mot framtida hot till en av statens främsta uppgifter. Det är tämligen omöjligt att förutse de framtida hoten mot Sverige, men samtidigt är det också oansvarigt att bedriva en politik som inte har ambitionen att möta morgondagens säkerhetshot, vilka former de än tar sig. Denna oansvariga hållning har tyvärr alltför många partier i dag.

Vår hållning är att en aktiv säkerhetspolitik inte endast leder till säkerhet för de enskilda medborgarna, utan också till stabilitet i samhället och omvärlden. Den stabiliteten skapar inte enbart ett tryggare samhälle att leva i, utan är också en förutsättning för att olika aktörer ska våga investera i utbildning, företagande och infrastruktur. Ett trovärdigt försvar är alltså en förutsättning för framtida jobb och tillväxt.

Den typ av kränkningar vi kan se av de svenska intressena är i ständig förändring. I dag handlar det inte främst om främmande ubåtar i svenska vatten. Kränkningar är desto vanligare när exempelvis svenska företag och myndigheters databaser attackeras av hackers från andra sidan jorden. Därför måste vi se med nya ögon på vår försvarsförmåga. Framtiden anpassar sig inte efter oss utan den svenska försvarsförmågan måste anpassa sig efter framtiden.

Den ständiga diskussionen kring nya stridsvagnar, flygplan och regementen leder till att vi tappar mark i säkerhetspolitiken. Säkerhetshoten förändras vilket gör att man kan tycka det är rimligt att fokusera på hur vi ska försvara oss. Men det är ett fel utgångspunkt. Den viktigaste frågan för försvarspolitiker att besvara när vi nu samlas i Sälen borde vara: Varför?

Hannes Hervieu

förbundsordförande Centerstudenter

Max Törnqvist

säkerhetspolitiskt ansvarig Centerstudenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel