Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför morrar hunden åt sonen?

Fråga:  Vår nya familjemedlem heter Charlie och han är en kastrerad portugisisk vattenhund. Han var drygt 10 månader när vi tog över honom från en familj som hade tre barn varav en var under året. Charlie blev ett år den 4 augusti.
Hans nya familj består av mig (mamma) pappa och två pojkar nio och sex år.

Jag hade först tänkt att skaffa en valp av den här rasen, då min man är allergisk och portisen funkar utmärkt. Jag hade kontakt med ett par uppfödare och vi var också och hälsade på hos dom.Men sedan fastnade jag för Charlie, som fanns beskriven hos hans uppfödare. Jag och ägaren kom överrens om att träffas och på den vägen är det....

Nu är det så att ett par gånger har Charlie morrat åt min ena son (sexåringen). Det har varit i situationer då jag förstår att Charlie blivit överraskad. En gång kom sonen bakifrån och skulle klappa, en annan gång kramade han hårt samtidigt som Charlie hade ett ben. En annan gång låg Charlie under bordet och sonen "klappade" honom med fötterna på magen.

Vi har pratat mycket med sonen och jag vet att han kan vara lite hårdhänt och tanklös.( Det funkar jättebra med min lite äldre son.) Nu undrar jag hur vi ska göra? Ska vi vara rädda för att Charlie rätt som det är kan bita honom??Vi vet ju inte helt säkert hur det var i hans gamla familj. Han kanske inte fick vara ifred där.

Han är annars en mycket trevlig och aktiv hund, lite reserverad men det tror jag är typiskt för rasen. Eftersom tanken var att vi skulle ha valp nu så jobbar inte jag nu så jag kan verkligen gå långa promenader,vi går i skogen nästan varje dag, och vi har också gått en grundkurs där vi fått tips på aktivering med mera.
Jag blir jätte glad för svar då det här är min första hund och jag vill verkligen hans bästa samtidigt är jag så rädd att det ska gå över styr och att han ska bita sonen.

Mvh.Madeleine


Svar:  När man tar över en hund så är det svårt att få sanningen, för den sitter hunden med. Vi kan få en del svar, men hur hunden har upplevt det hela det är svårt att få reda på. Det bästa du kan göra är att du pratar med sonen om vilka regler som gäller, och att det är viktigt för att hunden ska förstå.

Barn förstår mycket mer än vi tror. Låt till exempel sonen gärna lära hunden några trix, då får de ett helt annat samarbete. Det är nog så att Charlie försöker tala om att han vill vara ifred, och då ska vi människor acceptera det. Vi har också behov av det ibland.

Samtidigt ska ni vara vänliga men bestämda mot hunden och tala om vilka regler som ni vill ha. Han vet ju inte, det måste ni lära honom. Och viktigt är att hela familjen gör och säger lika.

//Inger