Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför magrar den gamla katten?

Fråga:  Jag har en hankatt som har blivit väldigt avmagrad. Han är 15 år och äter som han brukar, fast lite mindre, kanske beroende på att han är gammal, Jag har varit till två olika veterinärer, och det visade sig att han hade en halsinfektion, fick penicillin och kortison. Jag har också avmaskat honom i omgångar. För två veckor sedan fick han en penicillinspruta, en kortison- och en vitaminspruta. Det verkade som om han blev lite piggare av det. Han har mjäll i pälsen också och har haft kräkningar från och till det senaste året.

MVH Anne


Svar:  15 år är en ansenlig ålder för katter,  och även om de kan bli några år ädre, börjar många av dem uppvisa liknande symtom som din katt gör. Jag tycker du ska kontakta din veterinär igen och be denna att komplettera undersökningen med några blodprover. Framförallt problem med njurar eller sköldkörtel kan yttra sig som de gör på din katt.

Sviktande njurar är mycket vanligt på gamla katter och ger symtom som avmagring, trötthet, ökad törst, ökad urinavgång och kräkningar. I ett senare skede kan katten bli vinglig, få problem att äta på grund av tandköttsinflammation, få högt blodtryck och även bli plötsligt blind på grund av näthinneavlossning.

Sjukdomen går tyvärr inte att bota men man kan hjälpa njurarna att fungera lättare genom att ge speciell mat som gör att njurarna inte behöver jobba så hårt och man kan ge blodtryckssänkande medicin. Ett fosfatbindande tillskott i maten är också bra då fosfat är en bidragande bov i dramat.

En överaktiv sköldkörtel (hyperthyreoism) har snarlika symtom och drabbar också den lite äldre katten. Man får ofta en lätt stressad katt med ökad hjärtfrekvens, vikten minskar trots att katten har bra aptit, den har ofta kräkningar men till skillnad från njursviktskatten så upplevs oftast denna katt som pigg. Man kan också tycka att katten har blivit mer högljudd och pratig, speciellt tidigt på mornarna och blodtrycket kan ofta vara högt.

Orsaken till sjukdomen är en godartad nybildning i sköldkörteln som leder till en ökad ämnesomsättning hos katten. Diagnosen fastställs enkelt med hjälp av ett blodprov och sjukdomen kan oftast behandlas med daglig medicinering och specialfoder. Ett annat alternativ är strålbehandling av sköldkörteln men detta kräver speciell utrustning och görs bara på några platser i Sverige.

Oavsett behandlingsmetod så krävs återbesök med jämna mellanrum hos veterinären för att kontollera kattens sköldkörtelvärde. Hoppas att det går bra med din katt och att ni får ytterligare några fina år tillsammans.

Bästa hälsningar
Ewa Odenius
Leg.djursjukskötare
Falu Djursjukhus