Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför kliar sig katten?


Fråga:
  Jag har en katt på snart två år som kliar sig väldigt mycket bak i nacken. Han kliar så mycket så han får jätte stora sår. Vad kan det bero på och vad kan jag göra åt det?

Mvh Emelie

Svar:  Det bästa är om du ber en veterinär undersöka din katt. Det kan finnas flera orsaker till klådan. Rena bakterieinfektioner efter en skada eller ett bett. Parasiter av olika slag kan ge sådana symtom.

Då kan man behöva ta prover och titta i mikroskop för att se dom. Sedan kan det i sällsynta fall vara en svampinfektion och man kan behöva göra en svampodling. Om man uteslutit dessa möjliga orsaker så rör det sig förmodligen om en allergi.

Det kan både vara något han äter och något som finns i miljön som husdammskvalster och/eller pollen. Som du ser så kan det vara bra att man får lite hjälp med utredningen.

Lycka till med din katt!
Med vänliga hälsningar

Marianne Mellgren
specialist hund och katt sjukdomar, specialist dermatologi hund och katt, leg vet