Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför kissar katten inne?

Fråga:  Vad ska man gör med en hankatt på tre år som kissar inne i stort sett varje natt.Han är katrerad sedan han var sju månader ( kissade ej inne). För två år seedan kom min sambos honkatt på nio år En katt som skött sig själv ensam om dagarna.

Hon morrar jämt åt honom, Hon vill bestämma, och det har hänt att de ryckt ihop ihop På alla ställen honan varit kissar hannen Hanen är chippad i nacken sedan september (kvinnliga hormoner), då han skrek på nätterna.Det har blivit bättre, men vi lever med stängda dörrar och plast på möbler. Vad kan man göra?

Undrar Annelie


Svar:  Ditt problem är relativt vanligt. Katter använder urinering som en markering att detta är mitt område för att skapa trygghet för sig själv.
Katter har flera olika sätt att göra sitt hem mer "hemma".

Det mildaste sättet är att stryka kinden mot ställen i hemmet, nästa steg är att kissa och det kraftigaste sättet är att bajsa. Katter är som ursprung ensamlevande djur och det är inte säkert att två katter passar ihop.

Förslag på åtgärder:
Flera kattlådor, pröva dig fram till olika ställen, ha bra luktfri sand i, gör rent ofta, se till att din katt törs gå dit.
Bli inte arg på katten när den kissat fel utan gör rent där utan att kisse ser detta, tvätta efteråt med något surgörande som citronsaft, lägg gärna lite mat eller leksak där sen.
Ha kattmat framme på flera ställen
Katter vill ha dricksvattnet skiljt från matstället Fixa flera bra ligg/titta ut-ställen Doftferomoner som skapar trygghet, som t e x Feliway, finns på Falu Djursjukhus och på djuraffärer.
Ägna någon ½ timme per dag till kattlek. Man kan gömma och kasta runt kattgodis eller dra något efter sig.
Många katter vill bli klappade och kammade men inte alla.
Håll låg stressnivå i hemmet om det går.
Det kan vara bra att kontrollera ett urinprov så att där inte finns en infektion eller om det bildas kristaller i.
Man kan även prova antidepressiva medel som faktiskt kan fungera alldeles utmärkt.

Lycka till
Marie Granar
Leg vet