Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför hugger hunden efter valpar?

Jag har en lite pomeraniankille på 22 månader som gärna hälsar och luktar på andra hundar. Men jag har märkt nu på senare tid att han luktar och sedan gör  utfall och hugger efter valpar som är av storleken golden retriver i cirka 10 veckors ålder, och kanske något över.

Är det normalt och har det med hans könsmognad att göra eller är det något som inte stämmer? Vi har problem sedan han var yngre att han visar att han inte vill att folk han inte känner ska komma för nära. Då morrar han först och uppfttar dom det inte så hugger han.

Det har blivit bättre, men jag vill få bort det helt för det är så obehagligt. Jag misstänker att orsaken till det är att jag lät barn krama och pussa på honom när han var runt 3-5 månader tills han sa ifrån.

Han bet inte men gläfste till så jag gick bort med honom. Han var även då väldigt vaktande mot mig, och innan jag förstod att han var dominant så hade vi jätteproblem. Nu har jag tagit kontrollen och det är mycket lugnare, men vid vissa tillfällen så uppstår detta betenede. Vissa säger att det försvinner när man kastrerar honom.

Jag vet inte om det är så, vi funderar dock på att göra det. Han är hur gosig som helst när han fått lära känna personer i lugn och ro, till och med min man har fått bygga upp förtroendet. Förut var det bara jag som fick göra vad som helst med honom, men nu kan mannen också göra det.

Så jag misstänker att han behöver väldigt mycket tid för att känna sig trygg. Jag försöker säga nej och lägga honom ner för det gör honom lugn när han hamnar i detta beteende. Men ibland hinner jag enbart säga nej och rycka till i sidled i kopplet, för han är blixtsnabb den lilla.

Har du något råd hur jag ska göra när det blir så där?

Mvh Marie

Svar:  Ja, han är ju i sin sista könsmognad och kan vara grinig, men ofta så tycker inte äldre hundar om valpar under  6 månader. Så är det så att han inte gillar dem så låt det vara.

Han ska inte få vara dum mot de små valparna, även om han är liten och gullig, så är han ett levande djur som beter sig som just ett djur.

Beteendet kommer inte att försvinna med kastrering. Det är något som han lärt sig, och det måste man jobba med ändå. Kastreringen tar bort parningsdriften inte beteenden!

Lär människorna att inte titta på honom, inte ta i honom, inte prata med honom, han är gullig, men ett djur. Tänk själv vilka jättar vi är som kommer och hotar honom varje gång vi böjer oss över honom. Vad har han att försvara sig med, jo just det, att morra och varna.

Hjälper inte det så tar man till bitande. Var väldigt tydliga med vad ni vill och menar, han kan ju inte vårat prat. Ta honom ur situationen om han inte förstår och börja om istället och gör rätt.

En hund gör aldrig fel, den handlar instinktivt, gör den fel så har den inte förstått vad vi menar och då blir det fel i våra mänskliga ögon.

//Inger