Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är pudelvalpen så "trög"?

Fråga:  Jag har en mellanpudel hane som är sex månader i oktober. Han är bra på alla sätt och vis, men det finns saker som jag/min mamma inte kan förstå. Han har  flera gånger om gjort utfall emot mitt ansikte. Han beter sig inte som en pudel ska, utan han är trög.

När man säger gå lägg dig, så lyssnar han i fem minuter innan han flyger upp igen. Han piper dygnet runt,  förstår inte ett nej och han lär sig inte saker som man tränat i månader. Jag vet inte vad jag ska ta mig till men ska ta det från början.

Jag träffade Gizmo första gången när han var fyra veckor. Han var den enda hanen i kullen, (mammans första kull). Hon lät honom göra exakt som han ville men  inte tikvalparna.
Jag följde honom från fyra veckors ålder tills jag fick hem honom. Han har varit dominant sedan han lärde sig gå. Han var den starkaste valpen, men den som föddes sist.
När jag fick hem honom så gick allt jättebra. Han var väldigt osäker i början inför barn och män, då uppfödaren levde ensam. Han har med tiden börjat skälla på vartenda barn under fyra år.

Han började jucka mot mitt ben redan när han var 12 veckor gammal. Vet inte om det har med dominans att göra eller något annat. Jag har försökt vara konsekvent, men det är inte alltid varit lätt då han varit liten och så söt.

Men nu är jag stenhård när vi är ute, när han får mat, han ska gå ut sist genom dörren, han ska sitta innan han får mat. Men han förstår ändå inte.
Han är så svartsjuk och ser mig som sin egen. Jag hade lånat en mellanpudeltik på 3 år, som han tog över totalt och bet hål i hennes öron när han var
16 veckor gammal trots att hon är dominant själv. Så henne fick jag göra mig av med.

Han accepterar inte när jag kramar någon annan utan flyger upp och biter mig i armarna Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Är han aggressiv? Är han dominant? Är han trög? Kan han ha en hjärnskada?
Snälla jag behöver verkligen hjälp nu innan det är försent!

Med vänliga hälsningar Michelle Sjöberg 17 år.Svar:  Jag kan inte förklara varför hans mamma inte fostrade honom, men något knepigt blev det i alla fall. Men du måste verkligen lära honom att det är du som är ledaren, han ska inte bestämma om du får krama någon eller inte. Det är så att hundar tycker att vi människor kommer för nära varandra när vi kramas, då hundar står ju ganska nära varandra när de mäter med varandra.

Då tycker nog han att han ska avstyra erat "begynnande bråk", alltså upplever du honom som svartsjuk. Jag tycker att du ska anmäla dig och gå en valpkurs med honom, så att ni får hjälp att komma vidare. Hundar upplever många gånger barn i den åldern som ett hot, för deras ögonhöjd hamnar i samma nivå som hunden. Alltså hotar de när de tittar på hunden.

Släpp inte fram hunden och försök förklara för barnet att det inte är så bra att hälsa på hunden just då. Framför allt så måste du acceptera att det är ett djur som behöver ditt stöd för att bli en bra individ. Den vet ju inte hur vi vill ha det!

//Inger