Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfloden orsakar översvämning – se TV-bilderna: "40 centimeter vatten i uthuset"

Det råder begränsad framkomlighet på sträckan mellan Lillådalen och Gördalen på grund av översvämningar.
Gunilla Staff har drabbats av översvämningar i Gördalen.
– Vi hade 40 centimeter vatten i ett av uthusen, berättar hon.

För dig som pluskund: Värme och regn satte fart på snösmältningen – då avtar tillrinningen

TV-klippet ovan: Jimmy Staff i Gördalen fångade översvämningen på film.

Stora störningar i trafiken på väg 1056 från Mörkret vid Gördalen till norska gränsen. På grund av översvämningar är det begränsad framkomlighet på sträckan.

Trafikverket bedömer att trafiken påverkas fram till klockan 16.00 på fredagen.

Även den 23 maj förra året spolades vägen bort på grund av vårfloden.

För nästan exakt ett år sedan spolades vägen bort på grund av den kraftiga vårfloden.

I Härjdalen ställer vårfloden till det med översvämmade vägar och som orsakar trafikproblem. Väg 502 och väg 311 är avstängd helt på grund av översvämning.

Gunilla Staff bor i Gördalen och drabbades av översvämningarna under natten till fredagen. När vi når Gunilla på fredagsförmiddagen är läget dock bättre.

– Det är bättre nu än vad det var i natt. Nu har det lugnat ner sig. Vi hade 40 centimeter vatten i ett av uthusen. Det är snösmältningen. Vi har en bäck här i närheten som har svämmat över. Eller ja, nu är den ju större än en bäck, säger Gunilla Staff.

Hur är läget med vägarna?

– Vägen till naturområdet här i närheten är borta. Och det går inte att ta vägen som går in till Norge. Men vi är inte isolerade, vissa vägar går det att köra på. Min son Jimmy var lite orolig, han ska resa till Thailand i morgon och trodde att han skulle behöva köra en omväg och sedan lämna bilen och gå till fots för att komma runt vattnet, och sedan åka vidare på annat sätt, berättar Gunilla Staff.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Ja, en gång. Det måste ha varit någon gång på 1990-talet. Jag var i Stockholm och sprang Tjejmilen när jag fick veta att det var översvämning hemma. Då var det lika mycket vatten som nu. Min son har sågat upp tröskeln i uthuset, så att vattnet skulle kunna rinna ut. Men boningshuset har klarat sig, det ligger lite högre upp, säger Gunilla Staff.

Johan Szymanski, räddningschef i beredskap, lämnar följande rapport om läget för räddningstjänsten när det gäller Gördalen med omnejd:

– Vägen i centrala Gördalen, i höjd med kyrkan är bortspolad. Man kan ta sig fram med terränggående fordon, men inte vanlig personbil. Jag har varit i kontakt med Trafikverket och beordrat dessa att åtgärda skadan så snart som möjligt, detta bedöms bli klart under dagen. Ambulanssjukvården är informerade samt att Norge förbereds vid larm på södra sidan Gördalen, meddelar Szymanski.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android