Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdval i fokus på seniormässa

Den väl inarbetade seniormässan i Smedjebacken firar i år tioårsjubileum.
Nästa lördag, 15 september, är det dags i Folkets hus.
Räkna då med en hel del frågor och information angående den heta vårdcentralfrågan.

Annons

– Ja, det känns som det mest angelägna nu. Folk är oroliga över hur det ska bli, säger Alf Werner från SPF som tillsammans med PRO, SKTF och SKPF arrangerar mässan under samlingsnamnet Seniorer i samverkan.

Vad det handlar om är förstås att en hel del personal, inte minst läkare, har valt att lämna vårdcentralen i Smedjebacken för att i stället jobba på den nya privata vårdcentralen Engelbrekt i Ludvika.

Alf Werner fortsätter:

– Det är mycket surr om det här bland pensionärer. Som: "Jag som vill vara kvar på vårdcentralen här, hur blir det för mig?", "Hur anmäler man sig till Engelbrekt?" och "Hur gör jag för att få ha kvar min läkare?". På mässan kan vi erbjuda information om det.

Den informationen ombesörjs av Ulrika Vieweg, ny vårdcentralschef i Smedjebacken och hon kommer också att ha med sig distriktssköteskor och diabetessköterska.

Men seniormässan innehåller förstås mycket mer än detta. Som vanligt finns personal från Hjälpmedelscentralen på plats och kan visa olika tekniska lösningar som kan underlätta vardagslivet för de äldre, exempelvis burköppnare, högtalande telefoner och spelkort med stora siffror och tecken.

– Totalt har vi 30 utställare anmälda. Det är väl ungefär vad lokalen kan bjuda för att det ändå ska finnas lite luft, säger PRO:s Kjell Midér.

Mässan i Smedjebacken har blivit så populär att besökarna beräknas bli minst 500 (varav 140 lunchätare) och besökare kommer även från grannkommuner som Ludvika och Säter.

I det senare fallet har Seniormässan rent av "plankats", efter att Säterbesökare sett och lärt av hur man går till väga i Smedjebacken.