Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdskadad kvinna tog juridisk hjälp: "Var inte rädd anmäla vården"

För ett och ett halvt år sedan skulle Leksandskvinnan få sina äggstockar borttagna i en rutinartad titthålsoperation. Det slutade med en bukhåla full av urin, hög feber och kroniska smärtor.
– Var inte rädd att gå vidare med en anmälan mot sjukvården. Se bara till att få hjälp av någon juridisk kunnig, säger hon.

Våren 2011 skulle Leksandskvinnan genomgå en rutinartad operation för att bli av med smärtor i underlivet, detta på grund av en kronisk inflammation i buken. Sjukdomstillståndet kallas endometrios och är mycket smärtsamt. Ett sätt är att minska smärtorna är att operera bort äggstockarna.

Vid operationen upptäcktes att äggstockarna var helt inkapslade i en stor endometricysta, den enkla operationen blev då något helt annat än enkel. Kirurgen valde att ändå genomföra operationen.

Dagen efter operationen skrevs kvinnan ut från sjukhuset. Efter några dagar återkom kvinnan i ambulans med svåra magsmärtor. Det visade sig då att hela buken var full med urin, detta på grund av att urinledarna gått av under operationen. Kvinnan överfördes efter några dagar till Örebro, där läkarna öppnade kvinnan och ersatte och lagade de skadade urinledarna.

– Jag har fortfarande en varaktig skada - och smärtan är fortfarande kvar. Det är inte alls kul. I dag arbetar jag. Tack vare att jag är egen företagare fungerar det, trots smärtorna. Jag kan styra mitt jobb som andra inte kan. Men det är klart, jag har tvingats ta in extrapersonal från och till, säger hon.

Informationen om att anmäla sjukvårdens miss och möjligheten till skadestånd genom LÖF fick kvinnan av sjukvården i Örebro.

– Redan i ett tidigt skede gick jag vidare med detta. Men utan den juridiska hjälp jag fortfarande har hade jag inte orkat ta mig igenom detta. Det är inte lätt att dra igång en försäkringsprocess när man är sjuk, svag och har ont. Man ska ta reda på fakta, svara på frågor, komplettera och samla uppgifter, säger hon.

Fortfarande är försäkringsprocessen inte i hamn.

– Nyligen fick jag ett brev där det stod att ett svar på försäkringsutredningen kommer inom ett år. Skadeståndets nivå handlar också om i vilken omfattning jag drabbats av invaliditet. Den bedömningen görs först när försäkringsprocessen är klar. Det beror då helt på i vilken invaliditetsnivå jag hamnar, i kombination med min ålder, säger hon.

Leksandskvinnan uppmanar alla som drabbats av felvård att anmäla det inträffade till socialstyrelsen - och till LÖF.

– Det är inget att vara rädd för. Ingen kommer klandra dig för att du gör det. Så gör det bara, även om det känns tungt och man känner sig utsatt, svag och bräcklig. Överväg också att ta tidig hjälp av någon juridiskt kunnig person, eller advokatbyrå. Det är så mycket arbete med det juridiska när det väl blir en försäkringsfråga. För mig har den hjälpen varit ovärderlig, säger Leksandskvinnan.