Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdköerna i landstinget ska bort

Annons

Landstingsrådet Sören Bertilsson (S) ondgör sig (debattartikel 26/9) över privata utförare i välfärdssektorn. Frågan har blivit ett halmstrå för Dalarnas idéfattiga socialdemokrati. Intressant är konstatera att 80 procent av Sveriges sossar tycker annorlunda enligt tidningen Dagens Samhälle. Av de intervjuade ledande s-representanterna sägs bland annat att "vi sossar är som sämst när vi vill förbjuda syftande på vinst". En annan säger att "ett vinstförbud vore förödande för välfärden". Vi ser Bertilssons artikel som en dimridå för att dölja egna misslyckanden.

Köerna i Landstinget Dalarna är oacceptabla. För att beta av köerna måste landstinget använda sig av all tillgänglig kapacitet. Men att slita ut den egna personalen med mer övertid är inte den hela lösningen. Vi i Folkpartiet anser att Landstinget Dalarna i flera fall har valt avtal med fler privata vårdgivare för att lösa kösituationen. Det är ett effektivt sätt att se till att patienter får vård i tid. Landstingets egna läkare slipper åka till andra landsting och utföra operationer på sin lediga tid genom privata bolag. Folkpartiet bryr sig både om den egna personalen och sätter patienten i centrum. Vi ser positivt på att landstinget gör en satsning på att uppfylla lagen om vårdgarantin och därmed få del av kömiljarden. Men det hela måste ske på rätt sätt.

Folkpartiet tycker inte det är trovärdigt att Sören Bertilsson och den S-styrda majoriteten kritiserar de privata alternativen samtidigt som man ser det som den viktigaste lösningen på att kapa vårdköerna.

Socialstyrelsen och Myndigheten för vårdanalys konstaterar (2012) att

* Patienterna värdesätter valfrihet och de som gör aktiva val av vårdgivare är mer nöjda

* Patienter väljer vårdgivare med närhet och rykte som grund

* Många patienter är mer nöjda efter vårdvalsinförandet

* Patienter har fått kortare resväg

* Kunskapen om valfrihetens effektivitet, medicinsk kvalitet och jämlikhet är bristfällig

* Det är möjligt att uppnå god kostnadskontroll, ökad vårdproduktion och samtidigt bibehållen patientupplevd kvalitet

Vi i Folkpartiet tycker inte att vården är rättvis. I dag får välutbildade mer och bättre vård. Primärvården dit låginkomsttagare ofta vänder sig har i dag stora problem med att få tag och behålla läkare. Därför måste landstinget Dalarna satsa på att forska på varför det är så många vakanser, 48 av 134 läkartjänster är i dag obesatta. Till hjälp kan Dalarnas Forskningsråd finnas.

Om patienten stärks med rätt information och på rätt nivå och att vi får en bra extern forskning på vad som behövs blir våra medborgare vinnare. Ges det fel information av våra politiker är inte trovärdigt. Att välja vårdgivare ska vara en rättighet.

Bo Brännström (FP)

är oppositionsråd i Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel