Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretagarna till attack mot landstinget

De privata vårdcentralerna i Dalarna behandlas styvmoderligt av landstinget. Det menar arbetsgivareorganisationen Vårdföretagarna Almega.
– De privata vårdcentralerna behandlas inte rättvist, säger Karin Liljeblad.

Arbetsgivareorganisationen Vårdföretagarna Almega reagerar nu på den ekonomiska situationen för de privata vårdcentralerna i Dalarna. Organisationen menar att de privata strukturellt missgynnas på miljonbelopp av landstinget.

– Grundtanken med hela vårdvalsreformen är att patienterna själva ska få välja sin vårdgivare - privat eller offentlig. För att det ska vara rättvist ska båda jobba under samma spelregler, få samma pengar för det jobb de gör. Nu har Landstinget Dalarnas vårdcentraler i tre år i rad tillåtits gå med underskott. I praktiken betyder detta att de fått större resurser än de privata, säger Karin Liljeblad vid Vårdföretagarna.

I grunden finansieras alla vårdcentraler i länet - privata som offentliga - på samma sätt. Alla får ett lika stort anslag av landstinget, beroende bland annat på antalet patienter och vårdtyngden.

Problemet, enligt Almega, är att landstingets egna vårdcentraler de senaste åren tillåtits gå med stora underskott - i fjol hela 38 miljoner.

– De landstingsdrivna vårdcentralerna kan med andra ord driva sin verksamhet med högre kostnader än vad de egentligen har intäkter till. Reglerna om lika villkor sätts därmed ur spel. De privata har fått klara sig med budgeterade pengarna. De privata kan inte gå med underskott. Då går de i konkurs. I förlängningen blir det patienterna som får ta konsekvenserna av detta, säger hon.

Vårdföretagarna uppmanar Landstinget Dalarna att rätta till orättvisan.

– Det bästa vore att vårdcentralerna fick kravet att leva upp till budget, punkt. Om inte det funkar måste de privata kompenseras. I landet finns det fem andra landsting (Blekinge, Norrbotten, Gävleborg, Gotland, Västernorrland) som agerar som Dalarna. Övriga 14 landsting går antingen inte med underskott för primärvården, eller så överför de underskottet till nästkommande budgetår, säger hon.

I Värmland går primärvården också med underskott, men där kompenseras de privata vårdgivarna för det.

– Värmland har sett problemet. Dalarna borde ta efter. I Värmland kompenserar landstinget de privata vårdgivarna när de landstingsdrivna verksamheterna går med underskott, för att se till att de ekonomiska villkoren blir rättvisa för alla parter. Det är hederligt, säger Karin Liljeblad.