Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vården har förstört mitt liv"

Sjuksköterskan Ana Maria Zorilla i Falun har bollats mellan läkare och olika vårdinrättningar i tio år - utan att få den hjälp hon tycker sig ha rätt till.
– Vården har förstört mitt liv, säger hon.

Det hela började 2002, då hon genomgick en operation som gick fel.

.– Jag fick anal inkontinens och jag var både chockad och skamsen. Att alltid behöva en toalett att gå till är en fruktansvärd situation. Jag kan ju inte exempelvis åka bort, säger hon.

På grund av sin inkontinens har hon genom åren haft otaliga urinvägsinfektioner.

– Jag har fått utskrivet många olika sorters antibiotika. Detta har medfört att bakterierna utvecklat resistens mot de flesta antibiotika. Jag kan nu endast äta ett preparat, men jag befarar att bakterierna utvecklat resistens mot den också, eftersopm jag äter långa kurer av den. Ett ytterligare problem med detta preparat är att man kan utveckla lungfibros.

När hennes ordinarie läkare gick i pension fick hon träffa en ny läkare, som efter några månader informerade henne om att det inte gick att göra mer.

– Men hon ändrade sig och skrev en remiss till Mora lasarett, men väntetiden var lång och jag rekommenderades att utnyttja vårdgarantin och jag gjorde det.

– Jag undersöktes av specialister i Malmö. Det var ett bra möte och jag fick god information om sacralnervstimulering, en behandling som ofta används.

– På grund av mina diarreer ville ansvarig läkare att jag skulle genomgå en koloskopi innan operationen för att utesluta lactosintolerans och glutenöverkänslighet.

– Men ingen i vården i Dalarna hade informerat mig om att det finns olika sorters behandlingar, bland annat sacralnervstimulering, som innebär att man får en en elektrod insatt under huden i sacrala rummet. Detta hittade jag på internet där det berättades om Malmö bäckenbottenmottagning och verksamheten där.

Malmöläkaren skrev ett remissvar till Falu lasarett.

Det gjordes en koloskopi på magtarmmottagningen vid Falu lasarett, men efter det ville ingen ta ansvar för remissen till Malmö utan hon bollades mellan gynekologiska och kirurgiska klinikerna, konstaterar hon.

Under våren ifjol blev Ana Maria Zorilla uppringd av en kirurgläkare på Falu lasarett, som sa att remissen skickats till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Inte till Malmö.

För ett år sen träffade hon en läkare där, som behandlar patienter med sacralnervstimulator.

– Jag sattes upp på en operationskö, men jag fick inget besked om när operationen kunde tänkas bli av. Det är ett år sen. I början av 2012 opererades det in två stycken elektroder på prov. Detta fungerade inte så någon permanent lösning blev det inte.

Zorilla har anmält detta till både Patientnämnden och till Socialstyrelsen. Kanske vänder hon sig också till Diskrimineringsombudsmannen.

– Det är nio månader sen jag skickade brevet till Socialstyrelsen, men därifrån har jag inte fått något svar, säger hon.

Hon menar att det är ekonomiska intressen som ligger bakom att hon inte fick en remiss till Malmö för en operation.

– Den operationen skulle kosta pengar för Landstinget Dalarna. Hade man skickat mig dit hade jag sluppit nästan två år av tortyr. Den sista tiden har varit både fysiskt och psykiskt kränkande för mig och jag har fått ta emot sårande kommentarer.

Hon har erbjudits en stomioperation, men sagt nej.

– Det vill jag inte ha förrän alla andra metoder för att jag ska kunna leva ett drägligt liv är prövade, säger hon.