Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdcentraler med stor andel asylsökande får extra anslag

Vårdcentralen i Jakobsgårdarna i Borlänge får ett extra miljonanslag nästa år. Orsaken är den relativt höga andelen asylsökande patienter.
– Situationen där ställer speciella krav på sjukvården, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Vårdcentraler med mer än tio procent av det totala antalet patienter födda utanför EU ska få extra anslag från nästa år för att klara av den ökade arbetsbelastningen. Det föreslår den politiska majoriteten landstinget.

– En stor andel asylsökande och utlandsfödda patienter ställer andra krav på berörda vårdcentraler. Det i sin tur påverkar den enskilda vårdcentralens ekonomi. Därför vill vi skjuta till extra pengar, säger landstingsrådet Ingalill Persson.

I budgeten för 2013 handlar det om totalt tre miljoner kronor utöver den grundläggande landstingsfinansieringen, som alla vårdcentraler i länet har.

– Det här berör i länet i första hand vårdcentralen i Jakobsgårdarna. Andra som kan komma att beröras är vårdcentralerna i Hedemora och Avesta. De är på väg mot tioprocentnivån. Det som avgör om det blir så beror på hur migrationsverket förlägger de asylsökande. Det styr vi inte över, säger hon.

Vid Jakobsgårdarna har andelen asylsökande varit relativt hög under flera år. Det har gjort att sjukvården och läkarna ställts inför nya utmaningar.

– Verksamheten i Jakobsgårdarna har i dag för länet unika kunskaper. De är i praktiken våra specialister på tropiska sjukdomar. Att detta fungerar är också mycket viktigt för sjukvården i länet. Det gäller att upptäcka och behandla de sjukdomar som den ökade invandringen innebär. Det måste fungera bra. Vi måste ha en bra medicinsk beredskap. I och med dessa ökade krav på sjukvården vill vi därför ge de berörda verksamheterna ett extra anslag, säger Ingalill Persson.