Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård- och omsorgbjuder på julgröt

Får personalen någon julklapp eller bjuds de på julbord i år?
– Vi kommer att bjuda alla fast anställda och återkommande vikarier på julgröt och skinksmörgås med tillbehör, säger Margareta Karlsson.

Margareta Karlsson, chef för vård- och omsorg, och politikerna i nämnden fick i fjol hård kritik för att de drog in den traditionella julgåvan.

"Jag kan inte försvara inköp av julklappar när vi går 22 miljoner back", sade Karlsson till NLT den 30 november.

Men många i personalen hade svårt att svälja argumentet. I all synnerhet som de kunde läsa i NLT att personal inom andra kommunala förvaltningar som vanligt skulle få äta julbord eller kunde se fram mot någon julklapp.

Opinionsstormen gjorde intryck. Politiker av alla kulörer var överens om att kommunen måste införa gemensamma riktlinjer, lika för alla nämnder och anställda.

Men det formella beslutet kom inte förrän nu i höst och personalchefen Anna Cederlöf har inte hunnit ta fram ett konkret förslag som kan godkännas av politikerna.

– I dag (tisdag) träffade jag förvaltningscheferna och jag uppfattade att även om vi ännu inte har gemensamma riktlinjer så kommer alla att se till att göra något för att tacka sin personal, säger Cederlöf.

Margareta Karlsson berättar att politikerna i vård- och omsorgs arbetsutskott har godkänt hennes förslag om att cirka 1 200 anställa och vikarier i år bjuds på en julmåltid med julgröt och skinksmörgås som huvudingredienser.

– Vi har beräknat kostnaden per person till cirka 150 kronor, alltså totalt ungefär 180 000 kronor. Vår personal har gjort ett väldigt bra jobb. I början av 2012 såg det ut som att vi i år skulle få ett underskott på nästan 25 miljoner, nu ser det ut att stanna på 15 miljoner.

Karlsson framhåller att det är upp till varje enhetschef att organisera bjudningen. Hon vill dock se "sociala arrangemang" där så stor del som möjligt av personalen samlas för julmåltiden. På vissa arbetsplatser lär det dock bli fråga om flera sittningar.