Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje utrikesfödd är arbetslös

Var tredje utrikesfödd i Borlänge i arbetsför ålder är utan jobb eller studier.
Antonis Kassitas, sektionschef på Arbetsförmedlingen, hoppas att fler företag vill erbjuda platser.
– Vi har många former av stöd som arbetsgivare ofta inte känner till.

Sedan fem år har Arbetsförmedlingen det så kallade etableringsansvaret. Det ska lotsa personer som just fått uppehållstillstånd ut i arbetslivet. Staten står för utgifterna de första två åren.

I sex Dalakommuner är Antonis Kassitas chef för etablering av nyanlända. Han uppmuntrar arbetsgivare att öppna för jobb eller praktik.

Arbetsförmedlingen ger bidrag, i vissa fall upp till 80 procent av lönen. Ekonomiskt stöd är också möjligt för handledning och för att skriva intyg om vad en person klarar på en arbetsplats.

Hur granskar ni att arbetsgivare är seriösa?

– Det är inte vanligt förekommande att någon utnyttjar systemet. Jag möter fortfarande arbetsgivare som inte har en aning om vilka bidrag det finns.

När perioden med stöd är över kan också platsen upphöra, erfar Antonis Kassitas. Han är inte kritisk mot att den blir kortvarig.

– Arbetsgivare har ändå gjort en insats som tagit emot. Det kan vara till stor hjälp med referenser och erfarenheter som leder vidare.

I år ökar gruppen födda i Syrien.

– Utbildningssystemet i Syrien liknar vårt. De som kommer är ofta medelklass, läkare, lärare, dataingenjörer som vi behöver här.

Arbetsförmedlingen planerar nu att förstärka arbetet för att hitta praktikplatser för akademiker. På fem år har staben för etablering av nyanlända ökat från en till fjorton handläggare i Borlänge. Ytterligare några tjänster kan bli aktuella.

Viktigast för att få jobb är kunskaper i svenska språket och validering som ger intyg över tidigare utbildningar, betonar sektionschefen.

Men i Borlänge råder halvårslånga köer till sfi, svenska för invandrare.

– Arbetsförmedlingen erbjuder också språkkurser, säger Antonis Kassitas.

Han utstrålar lugn och optimism, trots att arbetslösheten i Borlänge är 34 procent bland utrikesfödda. Första veckan i oktober innebar det 2 196 personer (1 242 öppet arbetslösa och 954 i program för jobb eller studier).

Ännu finns inga uppgifter om genomsnittstiden i Borlänge från uppehållstillstånd till egen försörjning.

Antonis Kassits visar samtidigt siffror över hur många som varje månad går ut i jobb. Det handlar i Borlänge om mellan 40 och 106 utlandsfödda personer.

– Det är alltså stor omsättning, särskilt i Borlänge som har många olika typer av företag.

Läs mer: Riktar kritik mot Arbetsförmedlingen - "Blir skickad hit och dit som en hund"