Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var med och rösta fram Dalarnas fulaste hus

Artikel 3 av 4
Vår Stad
Visa alla artiklar

Vad är vacker arkitektur och vad anses fult? Smakideal säger något om vår tid. Det är lika intressant att veta vad du väljer att vila blicken på i stadsrummet som det du väljer att titta bort ifrån. Vansbro Stationshus röstades fram till länets vackraste. Nu vill vi veta vad dalfolket gillar minst. Här är de fem hus som nominerats flest gånger av er läsare. Röstningen är avslutad. Lördag 12 november presenteras "vinnaren".

Annons

Ekebjär: Vad som är fult varierar över tid

Orsa stadshotell

Byggnaden är ett före detta järnvägshotell som ligger intill tågstationen i Orsa. Byggnaden uppfördes i jugendstil 1894 och invigdes av kung Oscar den II. Huset har renoverats i omgångar och i olika stilar, mest irritation bland dem som nominerat huset väcker den sent tillkomna utbyggnaden på framsidan.

LÄS MER: Läsarna har avgjort här är Dalarnas vackraste hus

Kupolen i Borlänge

Byggnaden invigdes i september 1990 och var från början ett två våningar kombinerat köpcentrum och evenemangsarena. Sedan 2005 ryms enbart butiker i den kupolformade byggnaden som lockar miljontals besökare varje år - enligt de många nomineringarna är det inte byggnadens skönhet som lockar i första hand.

Domushuset i Falun

Under en kort tid, mellan 1958 och 1983 bytte Faluns centrum ansikte. Flera äldre karaktärsbyg

gnader försvann i snabb takt för att ge plats åt ett modern Falun. Särskilt södra centrum drabbades, allra mest sticker Domushuset ut.

Huset löper över ett helt kvarter och byggdes i nybrutal stil 1970, mest uppseendeväckande är kanske den fönsterlösa baksidan som vänds mot årummet.

Avesta galleria

När Avesta en bit in på 1900-talet åter började växa tillkom en ny stadsplan som bland annat innehöll Markustorget söder om järnvägen, Avestas nya huvudtorg. Norr om Markustorget ligger idag Avesta galleria, tidigare Plushuset, som uppfördes på 1970-talet. Det byggdes tvärs över Kungsgatan, som går inomhus genom byggnaden. Plushuset innehåller butiker på bottenplanet och hotell- och restaurangrörelse en trappa upp.

LÄS MER: Fler artiklar i vår serie om stadsbyggnad

Polishuset i Falun

Polishuset i Falun.Polishuset är en iögonfallande byggnad uppförd 1968. Den svängda byggnaden är sluten i bottenplanet med smala slitsar till fönster. I den svarta fasaden ingår slagg för att anknyta till platsen.Avisionen mot byggnaden kan hänga ihop med att grannbyggnaden, det gamla badhuset revs för att ge polishuset "fritt spelrum". En aktionsrörelse bildades för att stoppa rivningen och 6000 namnunderskrifter samlades in för att huset skulle bevaras - utan att få gehör.

Annons