Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår goda vän och kollega – Minnesord över Gunnar Hallin

Till minne av Gunnar Hallin, Falun, 1936–2020. Vår goda vän och kollega har lämnat oss.

Stina och Gunnar Hallin kom till Falun på 1960-talet där Gunnar först tjänstgjorde på lasarettets kirurg klinik för att 1967 tillsammans med sin chef Lars Hallen börja utveckla ortopedkliniken. Det var en dynamisk tid för ortopedin med nya metoder för rekonstruktiv kirurgi och även för traumatologi. Gunnar kom att ägna sig särskilt åt utvecklingen av höftproteskirurgin och var bland de första i Sverige att redovisa resultat av denna banbrytande behandling. Ortopedin genomgick under 1970- och 80- talet en enastående utveckling. Proteskirurgin med konstgjorda leder, titthålskirurgin samt många nya metoder inom frakturkirurgin. Allt detta var ortopedin i Falun bland de första att anamma. Detta var inte minst Gunnars förtjänst.

Redan som ung läkare blev man accepterad som en fullvärdig kollega. Gunnar bibehöll och odlade den atmosfär som företrädaren Lars Hallen hade skapat. Det innebar en anda av gemenskap, tolerans och ständiga diskussioner om alternativa sätt att lösa problem. Vi hade många referatkvällar där vi samlades hemma hos varandra för att diskutera de senast rönen inom ortopedin. Med stöd av Gunnar utvecklades ortopediska verksamheten i Mora i mitten av 1980-talet. Gunnars eftertänksamma och lågmälda sätt och känsla för kvalitet bidrog till en stabil utveckling av klinikens verksamhet och 1980 övertog han klinikchefskapet. Det hade

utvecklats en speciell vänlig och kreativ miljö inom vår verksamhet som omfattade alla medarbetare och där chefen bidrog med både kunskap och fest. Spex, lekfulla utflykter och annat bidrog till detta och Gunnar bjöd på sig. Vi kommer att minnas tankspriddheten, det snedställda huvudet och det underfundiga leendet!

Jazzpianisten Gunnar njöt vi av hemma vid flygeln liksom på klinikfester och på jazzklubben där  hela familjen bidrog.

Även efter att han slutat som klinikchef var han fortfarande lika vetgirig, noggrann och mån om patienterna. Han kunde konsten att vara närvarande oavsett i vilken roll man mötte honom. Han var beundransvärd.

För kollegorna

Harald Asplund

Hanne Hedin

Anders Henricson

Leif Hernefalk

Jan Thorling