Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte företagsledare i Dalarna är 65+ – "En ögonöppnare för politiker"

Fyra av tio företagsledare i riket är äldre än 55 år och en sjättedel är 65 år och äldre. Motsvarande siffror för Dalarna är 53,5 år och ungefär var femte företagsledare är 65+.

Det visar Företagarnas nya rapport "Ägar- och generationsskifte i svenska företag – överlåtelse eller avslut?" som kartlagt åldern på 278 000 företagare i svenska aktiebolag.

"Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad", säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att mer än vart sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än vart fjärde inom tio år.

Den tidigare ägaren får inte vara verksam i företaget

Vad som också nämns är att för många av dessa företag kommer det vara en segdragen och svår process, och för en del kommer det att innebära att företaget läggs ner.

"I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner", säger Patrick Krassén.

När det gäller företagsledare är det främst i branscher som mineralutvinning och el-, gas- och värme som andelen 65+ är stor. Inte mindre än 29 procent av företagsledarna i den åldern tillhör dessa branscher.

Minsta andelen 65-plussare hittas i serviceföretag (8%), hotell & restauranger (9) och information & kombination (10).

På frågan om "inom vilken tidsperiod kan det bli aktuellt med ett ägarbyte i företaget? svarar 50 procent att det inte är aktuellt. 25 procent ser det sannolika ägaralternativet som "inget", med andra ord avvecklas företaget.

När det gäller det senare svarar 80 procent att anledningen till att företaget avvecklas blir "företaget är baserat på min person/kompetens.

Annat rörelsedrivande företag ses som det mest sannolika ägaralternativet (37%). Familj (19%) och utomstående privatperson (12%) andra tänkbara alternativ.

Revisor är den rådgivare företagare i första hand tar kontakt med vid ett eventuellt ägarbyte, men även jurist och annan person i personligt nätverk är det många som svarar i undersökningen.

Vilka åtgärder har då tagits av den som funderar på att avveckla sitt företag? De flesta svarar att saken diskuterats i familjen, men även revisor och någon i det personliga nätverket ligger nära tillhands.

Hälften av de företagare vid avveckling eller ägarbyte ser framför sig att gå i pension. 15 procent kan tänka sig starta ett nytt företag och 14 procent ser sig själva fortsätta arbete företaget men i en annan roll.

Kommuner har en viktig framtidsutmaning

I Dalarna är Mora den kommun med störst andel aktiebolag med företagsledare 65+, 23,2 %.

Övriga kommuner i länet: Rättvik, 22,4, Leksand 21,9, Avesta 21,3, Älvdalen, 21,3, Vansbro, 20,4, Hedemora, 18,8, Ludvika 18,4, Falun, 17,4, Orsa, 17,3, Borlänge, 17,0, Smedjebacken, 17,0, Säter, 16,6, Gagnef 16,6 och Malung-Sälen, 14,3.

"Med tanke på småföretagens betydelse för jobb och välfärd utgör statistiken värdefull information för kommuner om en viktig framtidsutmaning. Min förhoppning är att undersökningen blir en ögonöppnare för politiker, och att det kommer leda till agerande för att underlätta ägarskiften i Sverige", säger René Bongard, statistisk expert på Företagarna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här