Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det Vansbrorånarna som slog till i Värmland?

Tillvägagångssättet var exakt det samma. Tidpunkt, antal rånare, en tungt beväpnad vakt utanför där en av de anställda fick agera gisslan. Till det en uppeldad flyktbil.
– Visst finns det stora likheter med rånet mot Handelsbanken i Vansbro, menar Dalapolisens Leif Nykvist efter tisdagsmorgonens grova bankrån i Töcksfors.

Klockan var 08.32 på tisdagsmorgonen när rånartrion slog till mot Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors.

Redan då de klev ur sin vita Volvo observerades de av bankpersonalen som genast aktiverade överfallslarmet.

Rånarna fullföljde dock sina planer och med en stor slägga krossades ett fönster till banklokalen som då ännu inte öppnat för dagen.

En rånare, beväpnad med ett automatgevär, posterade sig utanför banken medan de övriga två gick in genom fönstret. En stund senare kom den ene rånaren ut tillsammans med en av de anställda som fick agera gisslan, bevakad av rånaren som vaktade utanför med automatvapnet. Den andre rånaren försvann därefter tillbaka in i banklokalen.

Några minuter senare kom båda rånarna ut och bar då på stora plastbagar. Utanför anslöt också den vaktande rånaren och i hög fart försvann trion från platsen i den vita Volvon.

Inte långt senare kom också larmet om att flyktbilen hittats brinnande strax sydväst om Töcksfors. Där slutar också de konkreta spåren efter rånarna. Uppgifter finns dock om att rånarna därefter kan ha fortsatt i en mörk Volvo V70.

– Jag har följt rånet vad som hänt via tidningar på nätet och visst finns det stora likheter med rånet i Vansbro. Fortfarande är Värmlandspolisen fullt upptagna med att jaga rånarna så det blir väl först senare som det kan bli aktuellt att mer i detalj jämföra rånen, säger Leif Nykvist, tillförordnad chef vid Dalapolisens våldsrotel.

Vilka är då likheterna? Ja, egentligen skulle det nog vara lättare att beskriva skillnaderna.

Tre män, svartklädda med huvtröjor och någon form av heltäckande ansiktsmasker. Beväpnade med automatvapen, pistol, slägga och kofot.

I båda fallen slår rånarna till före öppning och tar sig in genom att krossa ett fönster med slägga.

En rånare posterar sig utanför med automatgevär där han agerar lugnt och iskallt, utan att låta sig stressas av personer i omgivningen.

Efter att rånarna rekognoserat inne i banklokalen tas en bankanställd ut och hålls bevakad som gisslan under tiden som rånarna packar ner bytet.

Flyktbilen lämnas kort efter flykten där den också sätts i brand.

Vid båda rånen finns också uppgifter om att en mörk Volvo V70 ska ha använts som "andra" flyktbil.

– Ja, som du själv noterat så är likheterna väldigt många, säger Leif Nykvist.

Naturligtvis har likheterna även noterats av polisen i Värmland:

– Det finns övervakningsfilm från banken i Töcksfors och vi får säkert anledning att jämföra den med filmen från rånet i Vansbro, säger Leif Hultman, mediainformatör vid polisen i Värmland.

– Där får vi söka efter likheter mellan personerna och även titta på om det verkar vara samma typ av vapen som använts, säger Leif Hultman.

Stora likheter i tillvägagångssätt har även funnits vid tidigare rån mot banker i Vimmerby och Flen. Utredningarna av de två rånen samt rånet i Vansbro har därför lagts på en och samma förundersökningsledare, åklagare Gunilla Öhlin, vid åklagarkammaren i Kalmar. Hon har dock inte kunnat nås för en kommentar kring det nya rånet i Töcksfors.