Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det någon som hörde svaren från Stefan Löfven?

Med två veckor kvar till valet vill Stefan Löfven fortfarande inte lämna besked om hur politiken med en S-ledd regering kommer se ut. Till skillnad från Alliansen tänker han förhandla fram politiken med Vänsterpartiet och Miljöpartiet när valet är över.

Socialdemokraterna har hamnat i en negativ kurva. Man vägrar ge svar och som ett brev på posten sjunker opinionssiffrorna för partiet. Enligt den Sifo-undersökning som publicerades i fredags landar Socialdemokraterna på 29 procent.

Ett ordentligt fiasko. I stället är det Vänsterpartiet och Miljöpartiet som med uppblåsta siffror gynnas av tystnaden. Vilket gör Socialdemokraterna än mer beroende av en koalitionsregering och därmed höjs också självklara krav på att partiet lämnar några svar innan valdagen.

Den som röstar på Socialdemokraterna vet inte vad som erbjuds i förväg.

Blir det miljöpartiets bensinskatt och lastbilsskatt? Hur går det i så fall med löften om fler jobb i skogen? Får Vänsterpartiet sin vilja igenom om ett vinstförbud och kommer då populära och uppskattade vårdinrättningar att tvingas stänga?

Vad händer med föräldraförsäkringen? Ska inte två föräldrar längre kunna bestämma över hur dagarna ska fördela sig?

Och med hur mycket vill man höja skatten? Oppositionspartierna för i dag en tävlan om vem som är beredd att höja skatten mest. Vanliga löntagare har rätt att veta hur mycket pengar som blir kvar i plånboken vid en rödgrön regering.

Stefan Löfvens medverkan i SVT:s partiledarutfrågning är därför problematiskt. Under dryga timmen tvingades Socialdemokraternas partiledare svara på frågor. Men några skarpa svar gavs aldrig till väljarna. När vi går till valurnan den 14 september vet vi ungefär lika lite om vad alternativet till Alliansen är som vi visste när Stefan Löfven utsågs till partiledare den 27 januari 2012.

Då svarade Stefan Löfven att Socialdemokraterna skulle lämna besked "i god tid innan valet". Men nu är det två veckor kvar innan valet är över och Socialdemokraterna har inte lämnat mycket till besked.

Vi får helt enkelt klamra oss fast vi de få besked som redan lämnats.

Socialdemokraterna vill bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det tänker man göra genom att införa traineeplatser, det vill säga betald praktik. Förslaget ska finansieras genom att chockhöja kostnaderna för att anställa ungdomar i restaurangbranschen – den bransch där de flesta ungdomar får sitt första jobb. Chockhöjningen består av att restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna dubbleras.

Riktiga jobb i restaurangbranschen ska alltså bytas ut till praktikplatser. Det är Stefan Löfvens löfte till landets ungdomar.

Det andra vi vet är att Stefan Löfven favoriserar Miljöpartiet som samarbetspartner i en eventuell regering. Samtidigt tänker han inleda regeringsförhandlingarna med att sätta ett ultimatum om kärnkraften som han vill ska vara kvar.

En väldigt vågad prioritering, särskilt som avskaffad kärnkraft måste vara ett givet ultimatum även för Miljöpartiet. Ett miljöparti som kompromissar om kärnkraftspolitiken har snabbt påbörjat processen med att avveckla sig själv.