Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår bebis sover väldigt dåligt. Vad ska vi göra?

Fråga:  Hej! Det är så att min lilla dottern (11 veckor) sover väldigt dåligt på dagarna, rättare sagt så sover hon knappt 2 timmar sammanlagt. Hennes sovstunder varar från 20 till 40 min. Hon somnar bara om jag går med henne i vagnen, gungar, vyssar eller så i min famn.  På grund av det blir hon “lite” små gnällig på dagarna. På natten sover hon bättre (vaknar en gång för att äta och somnar sedan, dock kan det också ta ibland upp till en timme tills hon somnar igen).

Vi är nästan lite desperata, allt vi försöker göra ger inte så mycket inverkan på lillans sömn. BVC säger inte så mycket... Det känns som hon har det svårt att komma till ro. Jag undrar om de finns någonting man kan göra för att hjälpa henne sova på dagen? Kan man lära henne på något sätt? Eller det är för tidigt kanske? Vi blir tacksamma för vilka tips som helst!


Mvh,
Förstabarnsföräldrar

Svar:
Hej! Grattis till er dotter! Det är alltid en stor omställning att få barn och just sömnen brukar vara det som småbarnsföräldrar saknar mest. På din beskrivning låter det ändå som om hon sover ganska bra på nätterna och det är ju skönt. På dagarna blir hon gnällig och vill inte sova annat än att du bär henne eller går med vagnen. Om hon har svårt att komma till ro undrar jag hur hon mår i övrigt. Har hon eksem som kliar? Har hon ont i magen? Tanken på eventuell mjölkallergi kommer lätt upp om man har ett barn som har svårt att komma till ro. Ni kan diskutera med BVC om det finns någon misstanke på ont i magen eller något annat som gör att de skulle misstänka mjölkallergi.

Annars är det tyvärr svårt att ge något enkelt råd för att få ett så litet barn att sova. Hon är för liten för att kunna lära sig att sova på vissa tider men det kommer framöver. Hon kanske behöver den närhet ni ger för att hon ska komma till ro? Även om det är jobbigt så försök att se möjligheten ni har att få ge er dotter all kärlek och närhet hon behöver, och om hon ändå har svårt att komma till ro kan ni känna er trygga med att ni har gjort allt vad ni kan.

Om det trots allt ni gjort inte fungerar, så prata med BVC om hur ni har det och hur ni känner. Många föräldrar är jättetrötta och ibland även stressade över hur de ska kunna ge och göra allt för sitt efterlängtade barn och kraven blir många gånger för stora för att kunna leva upp till. I ett sådant läge kan man behöva träffa någon som kan lyssna och hjälpa till att se situationen ur andra perspektiv och där kan BVC hjälpa till.


Har ni möjlighet att få hjälp av far- och morföräldrar till några timmars vila eller egen tid? Låt dem hjälpa till. De flesta vill det  - och man är inte en dålig förälder om man låter mormor och morfar gå ut med barnbarnet på en promenad och bara vilar själv. (Eller ber dem städa hemma som man kanske inte hinner med.)


Lycka till och hoppas att ni framöver kan se tillbaka på småbarnstiden med glädje. Även om det är svårt att se just nu, så är det en kort tid och det mesta som man oroar sig för löser sig ofta av sig självt.


Hälsningar,
Peter