Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är alla brudarna?

Freeridegymnasiet är det allra mest sökta gymnasieprogrammet i Malung-Sälen. Det är hård konkurrens om de 16 elevplatserna om året med 70-90 sökande. Men det är bara ett fåtal tjejer som söker och det vill ansvariga gärna ändra på.

– Vi har jätteduktiga elever på skolan. Men av 53 elever på freerideutbildningen är det just nu bara fyra tjejer. Vi ser gärna att det kommer fler tjejer som söker hit. Det är alltid bra med blandade klasser, och när man brinner för sporten vill man ju gärna att det kommer fram både killar och tjejer, säger programansvariga läraren Peter Isaksson.

Samtidigt konstaterar han att en naturlig förklaring till den här skevheten är förstås att det är fler killar än tjejer som åkerskidor och snowboard.

Då skolan nyligen hade gymnasiemässa för att visa upp sina utbildningsprogram för framtida elever, högstadieungdomar och deras föräldrar, så var hela cafeterian som en stor utställningshall, fylld med besökare.

Totalt var det ett 20-tal olika gymnasieprogram, både teoretiska och yrkesinriktade, som presenterades. Förutom Malung-Sälens eget gymnasium fanns här även gymnasierna i Vansbro, Rättvik och Leksand.

En del besökare kom långväga ifrån - bland annat Göteborg och Örebro.

Alpina riksidrottsgymnasiet och den nationella idrottsutbildningen freeridegymnasiet är de två utbildningar som lockar flest sökande utifrån till skolan i Malung.

Freeridegymnasiet är knutet till hotell- och turismprogrammet, men utökat för att även ge högskolebehörighet.

– Vi tycker att det är ett bra program. Eleverna kan göra en elitsatsning inom freeride, skidor eller snowboard. Under vintern får de träna två heldagar i veckan uppe i Sälen. De får även göra praktikperioder i fjällanläggningarna, och om inte annat så är de nästan garanterade jobb i turistanläggningarna om de sköter sina kort under praktiken, säger Peter Isaksson.

Michelle Gillstam, Lima, var en tjej som var intresserad av freeridegymnasiet.

– Det ser ut som att de har det kul här, sa hon.