Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapenlagen skärps - tuffare förvaringskrav

- Lagen trädde i kraft redan för två år sedan, säger Jan Peter Thorsell, som ansvarar för vapenärenden i länet. Fram tills nu har övergångsbestämmelser gällt, men de upphör vid halvårsskiftet och från den 1 juli gäller lagen till 100 procent.

Ammunition, licenspliktiga vapendelar och så kallade effektbegränsade vapen, med mera, kan få förvaras på annat betryggande sätt, så att de är oåtkomliga för obehöriga.

- Med det menar lagstiftaren vissa luftvapen, armborst, pluggade vapen och liknande, förklarar Jan Peter Thorsell, och de kan sitta i ett låst ställ eller något. Så kallad delad förvaring tillåts däremot inte.

Med den nya vapenlagen beviljas inga nya vapenlicenser utan att sökanden kan visa att den har ett godkänt vapenskåp som uppfyller SIS-standard 3492, eller ett annat lika säkert förvaringsutrymme i sin mantalsskrivna bostad.

- Lagändringen medför ett omfattande merarbete för länets vapenhandläggare, säger Jan Peter Thorsell.

- Polismyndigheten har utfärdat tusentals särskilda förvaringsföreskrifter, enligt vilka vissa vapenägare ålagts att förvara sina vapen i till exempel ett godkänt vapenskåp.

- Men de flesta av dessa tillstånd blir nu obehövliga i och med skärpningarna i lagen och vi är i full färd med att tillskriva alla berörda och meddela att förvaringsföreskriften upphör. Även de tidigare tillstånden, att förvara vapen hos annan person, skall upphöra från och med 1 juli.

- Det är ju många jägare som har fått tillåtelse att förvara sina vapen hos till exempel släktingar eller jaktkamrater, säger Jan Peter Thorsell, sådan fast förvaring kommer inte längre att tilåtas på obegränsad tid.

- Möjligheten till dispens finns dock kvar. Den gäller för max tre år i taget och kostar 200 kronor att söka.

- Den gäller till exempel vapenägare som inte längre kan ta hand om vapen och ammunition, eller som för kortare perioder bosätter sig på annan ort för att arbeta eller studera, berättar han.

Från halvårsskiftet har polisen också möjlighet att i bostaden kontrollera att licenspliktiga vapen har en säker förvaring.

- Vi måste dock avisera vårt besök, säger polismannen.

- Det finns ingen sanktion mot den som bryter mot regeln att förvara vapen och ammunition i enlighet med vapenlagen.

- Skulle någon vägra att släppa in oss när vi kommer på hembesök riskerar den personen sin licens, vilket säkert kan vara ett nog så kännbart straff, slutar Jan Peter Thorsell.

LARS-ERIK KLOCKAR