Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapen

Annons

Skottlossningen på Sandy Hook Elementary School före jul har fått igång vapendebatten i USA. Vapenlobbyn propagerar ivrigt för att vapnen inte ska göras till syndabock, eftersom våldsdåd, påpekar de, begås av individer och inte av själva vapnen. Det är givetvis sant. Men ju fler vapen som finns i omlopp och ju lättare de är att införskaffa desto större är sannolikheten att ett vapen hamnar i orätta händer.

Men långt ifrån alla håller med. De mest hårdnackade vapenlobbyisterna vill tvärtom göra lagen än mer liberal, så att varje rektor kan ha ett automatvapen i byrålådan. Andra vill just skärpa lagstiftningen, vilket president Barack Obama verkar ha öppnat för. Om det sistnämnda blir verklighet är det inte en dag för tidigt, för få tycker väl – egentligen – att lärare ska behöva ha ett laddat automatgevär vid katedern?