Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntjänsten behöver fler medföljare

Väntjänsten behöver fler som engagerar sig för behövande i Borlänge.
– Man får en mycket varm känsla inombords av att hjälpa någon, säger Siw Geraae-Dahl som ingår i ledningsgruppen.

Svenska kyrkan, Röda korset, SPF och PRO står bakom väntjänsten i Borlänge. Den har funnits sedan 2005 och har sin expedition på Hagalundshuset. Just nu består den av 38 personer, de flesta i åldrarna 70-85 år, som hjälper gamla, sjuka eller ensamma Borlängebor.

– Vi kan hålla dem sällskap en stund, gå ut och gå, sitta och prata eller följa med till sjukhus eller banken, berättar Siw Geraae-Dahl.

Väntjänstarna har tystnadsplikt och ska inte utföra sådant som andra tar betalt för, till exempel färd- eller hemtjänst.

– Nej, vi ska bara vara guldkanten i vardagen.

I somras stängde väntjänsten för första gången under juni, juli och augusti.

– Vi behöver också semester och många av oss börjar själva bli gamla. Den äldsta väntjänstaren är 88 år och säger att hon snart inte orkar längre. Och det kan man ju förstå, säger Siw Geraae-Dahl.

Trots semesterstängningen hade väntjänsten en bra bit över 200 uppdrag under sommaren, något som ligger i nivå med tidigare år.

– Det beror på att många har sina stadiga uppdragsgivare som de håller fast vid.

Kommunen står för telefon och expeditionslokalen i Hagalundshuset dit man även kan komma och hälsa på en stund. Expeditionen har telefontid alla vardagar mellan 10 och 12 på 0243-666 90.

För donationer från Rotary och Lions har väntjänsten satt guldkant på sin egen tillvaro.

– Vi har kurser på hösten och våren och då brukar vi köpa riktigt fikabröd i stället för de vanliga torra skorporna, berättar Siw Geraae Dahl.

Något arvode får ingen av väntjänstarna. Allt arbete är ideellt.

– Vår belöning är den tacksamhet vi får av dem vi hjälper. Den ger en mycket varm känsla inombords, säger Siw Geraae-Dahl.

Vad krävs om man vill börja hos er?

– Empati. Enbart empati.