Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntade 31 år - på riven ansökan

En höstdag 1981 satte sig 45-årige Malvin Fröyseth vid skrivmaskinen och författade en ansökan till Ludvika Elverk AB.
Den 27 september 2012 tog politikerna i trafikutskottet det historiska beslutet.
Ansökan revs itu.

– Man får väl säga att vi har varit tålmodiga, säger Malvin Fröyseth som nu hunnit bli 76.

Den där oktoberdagen 1981 skrev han ansökan i egenskap av vice ordförande i Grängesbergs Villaägareförening. Föreningen önskade bättre belysning mellan "riksväg 60 och Djupudden".

Förslagsvis borde tre belysningsstolpar sättas upp mellan riksvägen och Dynamitenfabriken, förordade Fröyseth. Dessutom föreslog han fyra – fem nya lampor mellan Ångcentralen och korsningen Djupudden – Porkanäset.

Om det kom något svar från Ludvika Elverk, minns inte Fröyseth. Men om det gjorde det bör det ha stått något i stil med att ansökan hade satts upp på en lista för senare prövning.

Listan har vuxit till sig rejält på de här 31 åren och omfattar nu ungefär 190 ansökningar, enligt Kerstin Ohlsson som handlägger trafikfrågor vid kommunen.

Inför septembermötet med trafikutskottet föreslog hon att listan inklusive alla ansökningar skulle kastas i papperskorgen. Eller, som hon skrev i förslaget "...beslutar att listan är inaktuell och härmed upphör".

Politikerna hade således att fatta ett på sitt sätt dramatiskt, slutgiltigt och smått historiskt beslut.

Trots det blev faktiskt ingen debatt att tala om. Ordföranden Sören Grandelius (S) kunde lugnt slå klubban i bordet under instämmande från Kurt Josefsson (BOP), Susanne Salomonsson (M), Camilla Lönnqvist (S) och Ingvar Fäldt (S).

I grund och botten handlar det om pengar, påpekar Grandelius. Eller rättare, den uppenbara bristen på sådana.

– Vi har inga pengar anslagna till ny belysning och så har det varit i flera år. Skulle vi uppfylla alla önskemålen i de här ansökningarna fick vi ut med fem till tio miljoner kronor, ja i alla fall över fem miljoner, säger han.

– Väldigt många av ansökningarna är ju väldigt gamla. Vi vet inte vilken aktualitet de har i dag, säger Kerstin Ohlsson.

– Och så skulle det harmoniera dåligt om vi börjar sätta upp belysning på platser som aldrig haft belysning samtidigt som vi tar bort belysning på andra platser, resonerar Sören Grandelius.

Även om man nu river den digra listan så signalerar Grandelius att de som önskar bättre belysning inte helt ska ge upp hoppet.

– Vi tar emot nya ansökningar men de kommer inte att sättas upp på en lista. Vi kommer i stället att direkt ta ett beslut, ja eller nej, säger ordföranden.

Han antyder att man på något sätt kommer att försöka skaka fram pengar om det kommer ansökningar där det tveklöst kan fastslås att trafiksäkerheten förbättras högst avsevärt om det sätts upp en eller annan lampa.

Malvin Fröyseth har svårt att bli upprörd över trafikutskottets beslut. Sanningen att säga hade han inte längre kvar den där ansökningsskrivelsen i sitt minnesskafferi.

– På sitt sätt är det ju lite humoristiskt. Nej, jag är inte snopen över att de har rivit ansökan. Det har ju gått en herrans massa år och mycket har hänt i Grängesberg sedan dess.

Han avslutade skrivelsen med att "Grängesbergs Villaägareförening ställer i förhoppning att ovanstående begäran kan tillmötesgås och emotser Ert snara svar om Er handläggning av ärendet".

– Vi fick inte gehör och man får respektera att annat prioriteras, säger Malvin Fröyseth i dag, stillsamt och utan spår av bitterhet.