Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet verkar inte bry sig ett dugg om kvinnorna i Gaza

Kvinnors frihet i Gaza är under attack. Och det är Hamas som är ansvarig.

För tre år sedan tvingades FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar att ställa in ett maraton i Gaza för att det styrande islamistpartiet Hamas vägrade låta kvinnor delta i loppet.

Det är typiskt Hamas. I deras islamistiska vision för Palestina finns nämligen inget utrymme för kvinnors frihet. Krav på att kvinnor ska bära slöja har blivit allt mer vanligt. På al-Aqsauniversitetet i Gaza har universitetsledningen infört krav på att kvinnliga studenter måste bära jilbab (en lång rock med huva).

Hamas har även drivit igenom könsuppdelad skolgång för pojkar och flickor. Ja, Hamas ogillar könsmixat umgänge så mycket att de upprepade gånger försökt förbjuda kvinnor att klippa sig hos manliga frisörer.

Sedan några år tillbaka får kvinnor inte heller röka vattenpipa, för det leder tydligen till fler skilsmässor enligt islamisterna. Men männen får givetvis röka hur mycket vattenpipa de vill.

Men det är inte bara Hamas som är ett problem för Gazas kvinnor. Hedersförtryck är också ett utbrett problem. Mellan år 2012 och 2014 ökade antalet hedersmord i de palestinska områdena. Hedersförtrycket uppmärksammas allt mer av palestinska aktivister och kvinnorättsorganisationer.

Så ser situationen för kvinnor ut i Gaza i dag. Islamisterna försöker på alla sätt och vis att reglera kvinnors liv och frihet.

I veckan ska Ship to Gaza segla iväg från Barcelona för att försöka nå Gaza. Nytt för i år är "Women's Boat to Gaza", en båt som bara kommer ha kvinnliga medåkare. Syftet är att uppmärksamma den utsatta situationen för Gazas kvinnliga befolkning.

Det är ett lysande initiativ. Det är ju uppenbart att Hamas förtrycker Gazas kvinnliga befolkning. På båten kommer det att finnas två deltagare från Vänsterpartiet: Malin Björk, Europaparlamentariker, och Jeanette Escanilla, landstingsråd i Uppsala län.

Så, hur ser vänsterpartisterna på kvinnors situation i Gaza? Vad exakt vill de uppmärksamma? Vill de kanske markera mot Hamas kvinnofientliga styre på Gazaremsan?

Malin Björk och Jeanette Escanilla skriver följande på GP Debatt: "Kvinnorna i Gaza spelar en viktig roll i kampen för ett värdigt liv och ett fritt Palestina. Precis som i de flesta andra krigs- och konfliktområden är det kvinnorna som får ta huvudansvaret för de ”mjuka” sysslor som ofta tas för givet. Det är oftast kvinnorna som lagar mat, tar hand om barn och ser till att familjer hålls ihop."

Det är häpnadsväckande att inte ett enda ord nämns om hur islamisterna reglerar kvinnors frihet och vardag.

Varför vill inte vänsterpartisterna tala om Hamas förtryck av kvinnor? Är inte slöjtvång och könssegregation relevanta frågor för politiker som vill uppmärksamma den utsatta situationen för kvinnor i Gaza? Eller tror Björk och Escanilla att det enda problemet som kvinnor i Gaza måste leva med är att försöka hålla ihop familjen i ett konfliktområde?

I sådana fall är man ovanligt naiv, eller så undviker man aktivt att belysa hur Hamas behandlar palestinska kvinnor. Det är inte värdigt politiker som vill ge sken av att de bryr sig om utsatta människor.

Kvinnors frihet i Gaza är under attack. Och det är Hamas som är ansvarig. Vågar Vänsterpartiet erkänna det?