Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet ställer sig bakom förslag att samla info om etnicitet och religion

V:s partikongress avslutades under söndagen där beslut togs om att driva frågan att få SCB att samla statistik om etnicitet och religion. Bakom motionen, som gick igenom mot partistyrelsens vilja, var bland annat Dalarnas Daniel Riazat (V), rapporterar TT.

Annons

Beslutet handlar om att samla in uppgifter om diskrimineringsgrunder i gällande lagar, så kallade jämlikhetsdata. Även funktionshinder och HBTQ-frågor ingår.

Enligt TT menar Daniel Riazat att det inte finns någon risk att uppgifterna kan utnyttjas.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat till TT.

Partistyrelsen var emot förslaget och kongressen valde att gå emot styrelsens vilja och beslutade efter motionärernas förslag.

Statistiska Centralbyrån, SCB, som skulle få i uppdrag att samla in uppgifterna menar att det inte är genomförbart. Lagen förbjuder att det förs statistik över etnicitet uppger SCB, enligt TT.